Abonare noutăţi
    
Urmărește-ne pe
Prima   »  Presa   »  Ştiri şi Evenimente » Activitatea Comitetului național pentru combaterea traficului de ființe umane revigorată

Activitatea Comitetului național pentru combaterea traficului de ființe umane revigorată

  imprimare
06.04.2021   1313 Accesări  

 

Astăzi, membrii Comitetului național pentru combaterea traficului de ființe umane (CN CTFU) s-au convocat în prima ședință din anul curent, în cadrul căreia au participat membrii CN CTFU, reprezentanți ai autorităților publice centrale, instituțiilor publice, partenerilor de dezvoltare și societății civile.  

Membrii Comitetului au aprobat Raportul național de realizare a politicii de prevenire şi combatere a traficului de ființe umane pentru anul 2020, elaborat de către Secretariatul permanent al Comitetului, publicat la rubrica Rapoarte naționale.

 //Notă: Referitor la dinamica și tendințele TFU, în perioada anului 2020, la nivel național au fost identificate 116 victime al traficului de ființe umane (adulte) (232 victime identificate în 2019) și 23 victime ale traficului de copii (109 victime identificate în 2019). Comparativ cu anul 2019, se atestă o descreștere cu 50 % a victimelor adulte identificate și cu 79% a victimelor minore.Ca și în anii precedenți, în 2020 prevalează TFU (adulți) în scop de exploatare prin muncă. În ceea ce ține de TFU (minori), s-a inversat tendința, exploatarea în scop sexual prevalând asupra celorlalte forme. La TFU (adulți) se menține tendința, ca și pe parcursul ultimilor ani, în 2020 traficul extern prevalează, fiind identificate 99 de victime exploatate în străinătate, comparative cu 17 victime exploatate în interiorul țării. Unele destinații înregistrate și în 2019, precum Lituania, Slovacia, Belgia, Portugalia, Franța, Olanda s-au menținut și în anul 2020, iar destinații ca: Albania, Elveția, Marea Britanie, Bulgaria, Austria au dispărut. La TFU (minori) exploatarea a avut pe teritoriul RM – 21 de victime și în extern – 2 victime. Pe platforma Centrelor de asistență și protecție a victimelor au fost asistate 51 de victime, dintre care 41 adulți şi 10 minori. //

Totodată, Secretariatul permanent a prezentat proiectul noului Plan de acțiuni 2021-2022 pentru implementarea Strategiei naționale pentru prevenirea și combaterea traficului de ființe umane pentru perioada 2018-2023, care vine să asigure continuitatea punerii în aplicare a documentului de politici strategic în domeniu, inclusiv aliniat la recomandările recepționate în domeniu de la mecanismele de evaluare – GRETA, Raportul anual TiP al Departamentului de Stat al SUA.

Proiectul noului Plan a trecut toate etapele de avizare și consultare oficială, și urmează a fi înaintat Guvernului pentru aprobare.

În cadrul ședinței, de asemenea, au fost prezentate inițiativele și prioritățile de intervenție în domeniul prevenirii și combaterii traficului de ființe umane pentru anul curent de către Centrul pentru combaterea traficului de persoane, Procuratura Generală, Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale.

 

 

   

 

antitrafic, Combats trafficking in women and children, Campanie de conştientizare a fenomenului de trafic de persoane, antitrafic moldova, antitrafic gov md