Abonare noutăţi
    
Urmărește-ne pe
Prima   »  Presa   »  Presa despre traficul de fiinţe umane » Ofițerii de investigații și procurorii au destructurat un grup infracțional specializat în trafic de ființe umane

Ofițerii de investigații și procurorii au destructurat un grup infracțional specializat în trafic de ființe umane

  imprimare
25.04.2019   727 Accesări  

Patru persoane din Republica Moldova și un cetățean al României, membrii unei grupări infracționale cu vârste cuprinse între 21-43 de ani, sunt suspectați de trafic de ființe umane. Recent, cetățeanul României și-a ispășit pedeapsa, fiind condamnat în țara sa la 7 ani de închisoare pentru mai multe infracțiuni.

Bărbații au fost reținuți în urma unor informații operative parvenite la 18 aprilie 2019, la  Centrul pentru Combaterea Traficului de Persoane al Inspectoratului Naţional de Investigaţii,  precum că în luna martie 2019, aceștia au exploatat o tânără cu vârsta de 19 ani, domiciliată în mun. Chișinău, sub pretextul angajării la muncă într-un salon de frumusețe din România, în calitate de manichiuristă.

Cum a fost exploatată tânăra de către suspecți

Ulterior, suspecții folosindu-se de poziţia de vulnerabilitate a victimei, la 14 martie 2019, au înlesnit transportarea tinerei în Austria, orașul Viena, unde a fost adăpostită. Ajunși pe teritoriul Austrei, victima a fost deposedată de pașaport și impusă să presteze servicii sexuale cu mai mulți bărbați. Zilnic, tânăra deservea în jur de 3-4 bărbați, iar pentru serviciile prestate era achitată cu 100-150 euro, bani pe care era obligată să-i transmită traficanților.

La 17 aprilie 2019, din cauza unor probleme cu organele de drept, suspecții împreună cu victima au părăsit teritoriul Austriei, revenind în Republica Moldova.

Astfel, suspecții în complicitate cu alte persoane, în curs de identificare, au organizat transportarea victimei din mun. Chișinău în extravilanul satului Floreni, raionul Anenii Noi, cu un automobil de marca "Opel Vectra". Unul dintre suspecți,  având cagulă pe cap a scos victima din automobil și a amenințat-o cu o armă, spunându-i că dacă va povesti despre cele întâmplate în Austria, va avea de suferit ea și familia sa, ulterior victima fiind lăsată în câmp de către aceștia.

Grație acțiunilor prompte ale ofițerilor Centrului pentru combaterea traficului de persoane de comun cu procurorii Procuraturii pentru Combaterea Criminalității Organizate şi Cauze Speciale, ofițerii Inspectoratului Național de Patrulare și cei ai Inspectoratului General de Carabinieri, în seara zilei de 19 aprilie curent, în timp ce suspecții se deplasau cu diferite unități de transport pe străzile din mun. Chișinău, au fost stopați și reținuți, la moment fiind plasați în arest preventiv pentru 30 de zile.

Ce s-a depistat la percheziții

În cadrul perchezițiilor corporale și în automobilele suspecților, polițiștii au depistat o armă de model „WALTHER", o cagulă, mănuși care au fost utilizate în acțiunile infracționale. De asemenea, au fost depistate carduri bancare, acte și două telefoane mobile dintre care unul aparținând chiar victimei, buletinul de identitate cât și pașaportul acesteia.

Pe acest fapt a fost pornită o cauză penală pentru trafic de fiinţe umane, iar dacă va fi dovedită vinovăția făptașilor, aceștia riscă închisoare de până la 15 ani.

Ce urmează să se întreprindă de către poliție

În continuare, forțele de ordine urmează să întreprindă un șir de acțiuni de urmărire penală în cadrul cărora se va stabili implicarea fiecărei persoane în comiterea infracțiunii, acumularea tuturor probelor, precum și identificarea altor tinere recrutate de către suspecți. În același timp, victimei i se acordă asistența juridică și psihologică necesară.

Sursa: Poliția Republicii Moldova 

 

 

 

   

 

antitrafic, Combats trafficking in women and children, Campanie de conştientizare a fenomenului de trafic de persoane, antitrafic moldova, antitrafic gov md