Abonare noutăţi
    
Urmărește-ne pe
Prima   »  Presa   »  Presa despre traficul de fiinţe umane » Operațiune internațională de conspirare a unui grup infracțional suspectat de trafic de ființe umane

Operațiune internațională de conspirare a unui grup infracțional suspectat de trafic de ființe umane

  imprimare
25.10.2019   1745 Accesări  

Ofițerii Centrului pentru Combaterea Traficului de Persoane (CCTP) a  INI, sub conducerea procurorilor PCCOCS, au deconspirat  un grup criminal organizat, specializat în traficul de ființe umane în scop de exploatare sexuală a tinerelor originare din Republica Moldova pe teritoriul Greciei.

În luna august 2019, la linia fierbinte a CI ,,La Strada" a parvenit apelul telefonic a unei persoane, care a declarat că fiica sa se află în pericol și este ținută într-un local din orașul Atena, unde este exploatată în industria sexuală. Pe cazul dat au fost sesizați ofițerii CCTP care au contactat omologii din or. Atena și au inițiat investigațiile.

Pentru a documenta toți membrii grupului criminal (în țara de origine și de destinație) prin intermediul SELEC a fost organizată o operațiune internațională cu colegii omologi din Grecia.

În cadrul investigației, s-a stabilit că,  din grupare fac parte  cetățeni ai RM și ai Albaniei.

Pentru a camufla aflarea ilegală a victimelor pe teritoriul Greciei, membrii grupului criminal au organizat confecționarea actelor de identitate false românești, precum realizau căsătorii fictive cu cetățeni greci.

Capul rețelei este un cetățean al Albaniei în vârstă de 36 de ani, fiind urmat în schema ierarhică de alte 14 persoane,  originare din diferite țări, inclusiv patru  moldoveni  (un bărbat și 3 femei, cu vârste cuprinse între 28 și 31 de ani). Fiecare din membrii grupului criminal aveau un rol bine determinat.  

Astfel, victimele erau racolate de pe teritoriul RM și ulterior transportate în or. Atena, Grecia unde erau exploatate sexual-comercial în 10 case de toleranță administrate direct de membrii grupului de origine albaneză. Victimele au fost supravegheate fizic cât și prin intermediul camerelor de supraveghere video.

La moment, au fost identificate 11 victime, dintre care 3 fiind minore. Victimele erau exploatate sexual  în două schimburi, iar fiecare din victime erau impuse să deservească de la 25 la 80 de clienți pe zi.   Din venitul total,  fiecărei tinere  îi reveneau 15 euro pe schimb, respectiv 30 euro pe 2 schimburi, restul surselor financiare erau distribuite între membrii grupului criminal.

Drept urmare a exploatării sexuale repetate, una dintre victime a suferit o  intervenție chirurgicală, ulterior fiind impusă  să continuă  prestarea serviciilor  sexuale.

Ca urmare a cooperării internaționale, în luna septembrie 2019,  angajații CCTP s-au deplasat în or. Atena, sub egida SELEC, pentru a participa în colaborare cu omologii din Grecia la documentarea activității infracționale a grupului criminal internațional.

Astfel, în rezultatul măsurilor întreprinse, la 21 septembrie, în or. Atena, au fost efectuate 11 percheziții: trei  la domiciliile traficanților și opt în casele de toleranță. Totodată, a fost desfășurată o percheziție în regiunea de Sud a RM, unde la moment se afla unul dintre membrii grupului criminal, care este originar din RM.

În or. Atena în cadrul perchezițiilor au fost depistate 11 moldovence,  cu vârste de 16 și  22 de ani, una fiind minoră la moment.

Până în prezent au fost repatriate trei victime  cu suportul OIM , printre care și o minoră. Celorlalte victime la moment este acordată asistență într-un Centru de reabilitare a victimelor din or. Atena, acestea urmând la fel a fi repatriate.

În rezultatul perchezițiilor efectuate pe teritoriul Greciei, au fost reținute 15 persoane (dintre care 6 sunt arestați până în prezent, iar 9 au obligația de nu a părăsi localitatea). La domiciliile traficanților și în casele de toleranță au fost depistate și ridicate 72 540 euro,  bunuri mobile aflate pe teritoriul Greciei (4 autovehicule, 2 motociclete, o cantitate mică de cocaină, 5 permise de ședere cu semne falsificare, 2 cărți de identitate românești falsificate, 29 telefoane mobile).

În cadrul percheziției efectuate la domiciliul recrutorului din RM, au fost depistate și ridicate: 2 arme deținute ilegal și muniții. Învinuitul în prezent se află în stare de arest în RM, iar pe bunurile acestuia - 13 loturi de teren și un mijloc de transport - a fost aplicat sechestrul.

Pentru comiterea infracțiunii, suspecții riscă  o pedeapsă cu închisoare de la 15 la 20 de ani, sau cu detenţiune pe viaţă.

În prezent, omologii din Grecia cu suportul SELEC realizează o vizită de lucru în RM pentru a fi organizate în comun cu RM mai multe activități întru documentarea cazurilor de trafic al cetățenilor RM în Grecia.

Sursa: Poliția Republicii Moldova

 

 

   

 

antitrafic, Combats trafficking in women and children, Campanie de conştientizare a fenomenului de trafic de persoane, antitrafic moldova, antitrafic gov md