Abonare noutăţi
    
Urmărește-ne pe
Prima   »  Presa   »  Presa despre traficul de fiinţe umane » MAI convoacă toți actorii pentru a dinamiza acțiunile menite să protejeze copiii în mediul online

MAI convoacă toți actorii pentru a dinamiza acțiunile menite să protejeze copiii în mediul online

  imprimare
23.02.2023   1344 Accesări  

Ministerul Afacerilor Interne pune bazele unui mecanism național de răspuns integrat și coordonat la abuzurile comise împotriva copiilor în mediul online.

Conform acestui nou model, educația, protecția socială, tehnologia și afacerile interne capătă, împreună, un rol esențial în protecția copiilor în mediul virtual.

Amintim că MAI promovează un set de modificări la Codul de Procedură Penală, care oferă pârghii suplimentare de investigare și urmărire a infractorilor, și restabilire în drepturi a copiilor care au avut de suferit de pe urma abuzurilor comise în mediul virtual.

La fel, sunt în plină desfășurare instruirile poliției după cele mai bune practici europene.
Sunt promovate la nivel de minister parteneriatele cu societatea civilă, cu ministerul educației, pentru informarea si educarea copiilor despre comportamentele sigure în mediul online.

Angajații MAI fac parte din echipe multi-disciplinare pentru a furniza servicii de calitate copiilor victime ale infracțiunilor comise online.

„Până în acest moment, au fost întreprinși anumiți pași. Au fost elaborate si pilotate module în domeniul educației pentru siguranța copiilor în mediul online. E timpul sa le introducem în programele de studiu. A fost elaborat conceptul mecanismului de raportare a abuzului sexual online, acesta fiind un prim pas spre instituirea mecanismului. Și am lucrat împreună cu colegii de la Bruxelles la acest subiect. Iar aceasta înseamnă ca putem să construim un mecanism aici și să il facem parte dintr-un mecanism de protecție de nivel european. Acum suntem la etapa când este nevoie să dinamizăm cooperarea cu sectorul TIC, pentru ca acest mecanism să devină funcțional în cel mai scurt timp.  Doar așa vom putea proteja copiii noștri de pericolele din mediul online, prin instrumente integrate în sistemul european de securitate", a explicat ministrul.

Subiectul a fost pus astăzi în discuție în cadrul unei platforme extinse de consolidare a capacităților actorilor implicați și cu responsabilități în domeniul protecției copiilor împotriva abuzului și exploatării sexuale online, coordonate de Ministerul Afacerilor Interne.

Evenimentul a fost organizat pe platforma Comisiei specializate pentru coordonarea și monitorizarea implementării Convenției Consiliului Europei pentru protecția copiilor împotriva exploatării și a abuzurilor sexuale on-line (Convenția Lanzarote).

Sursa: Ministerul Afacerilor Interne 

 

 

   

 

antitrafic, Combats trafficking in women and children, Campanie de conştientizare a fenomenului de trafic de persoane, antitrafic moldova, antitrafic gov md