Abonare noutăţi
    
Urmărește-ne pe
Prima   »  Presa   »  Presa despre traficul de fiinţe umane » "Transplantologul negru" şi victimele din Moldova

"Transplantologul negru" şi victimele din Moldova

  imprimare
20.08.2013   1789 Accesări  

De aproape un deceniu, procuratura şi Centrul de Combatere a Traficului de Persoane (CCTP) au anunţat că îl caută pentru trafic de organe pe un doctor din Israel, Michael Zis. Acesta a lucrat cândva la Edineţ, iar după ce a emigrat, a operat zeci de oameni în Turcia, Ucraina şi Israel, prelevând organe pentru transplanturi. În prezent chirurgul se află în libertate în Israel, iar autorităţile moldovene nici nu încearcă să obţină extrădarea lui. În schimb, ofiţerii vânează victimele lui Zis din Moldova şi, în mare parte, le incriminează ca traficanţi.

Identificarea victimelor

Începând cu anul 2004, organele de drept ale Republicii Moldova au descoperit în nordul Moldovei, mai exact la Edineţ şi Ocniţa, mai multe persoane care îşi vânduseră un rinichi contra sumei de 10 mii de dolari. Oamenii au făcut-o benevol, pentru că aveau nevoie de bani, se arată în depoziţiile din dosarele penale intentate ulterior.

Convinşi de procurori şi de ofiţerii CCTP, unii dintre cei care şi-au vândut organul au acceptat să depună plângeri. În consecinţă, în 2004 au fost deschise mai multe dosare penale pentru trafic de organe. Deşi victimele au indicat ca recrutori cel puţin 3 persoane, în faţa instanţei a ajuns una singură – Marin Strungaru, un bărbat care îşi vânduse el însuşi un rinichi. El a fost unul dintre cele 11 persoane, potrivit Procuraturii Generale, care a fost operat de chirurgul transplantolog Michael Zis.

 

Citiţi articolul deplin aici: "Transplantologul negru" şi victimele din Moldovaarticol realizat de Viorica Manole „Centrul de Investigaţii Jurnalistice”

 

Acest produs a fost posibil cu suportul acordat de Departamentul de Stat al Statelor Unite în baza Termenilor Grantului nr. S-SGTIP-10-GR-0023 vizând proiectul „Prevenirea corupţiei şi impunităţii în lupta împotriva traficului de persoane prin abilitarea media şi prin consolidarea cooperării între societatea civilă şi organele de drept 2010-2013” implementat de Organizaţia Internaţională pentru Migraţie (OIM). Opiniile exprimate aici aparţin autorilor şi nu reflectă în mod necesar viziunile Departamentului de Stat al Statelor Unite.

 

   

 

antitrafic, Combats trafficking in women and children, Campanie de conştientizare a fenomenului de trafic de persoane, antitrafic moldova, antitrafic gov md