Abonare noutăţi
    
Urmărește-ne pe
Prima   »  Presa   »  Presa despre traficul de fiinţe umane » Sclavi în R. Moldova

Sclavi în R. Moldova

  imprimare
04.11.2013   2479 Accesări  

Discriminare: Mai mulți tineri cu retard mintal au muncit la ferma unui jurist din satul Brănești, raionul Orhei, în condiții mizere

Deși a trecut mai bine de jumătate de an de când a ieșit la iveală cazul în care un fermier din Orhei a adăpostit, timp de câțiva ani, niște tineri cu retard mental, punându-i să îndeplinească munci fizice și agricole la gospodăria și ferma sa, statul nu s-a obosit să-i monitorizeze, lăsându-i în plata Domnului. Mai mult, autoritățile nici nu s-au interesat dacă aceștia au pensie de invaliditate, acte, unde dorm și ce mănâncă. Acum, acești tineri s-au risipit în cele patru zări ale R. Moldova, încercând să supraviețuiască. Însă, de unii singuri le este greu să se descurce.

Trei diplome, dar aceeași meserie

Pe Lilia B., una dintre tinerii care s-au aflat la miniferma de animale a lui Alexandru Procop, am găsit-o trebăluind prin gospodăria sa dintr-un sat din raionul Orhei. „Numai ce am venit de la soțul meu, care lucrează în marginea satului la un iaz, și i-am dus mâncare”, explică tânăra. Lilia locuiește împreună cu soacra și are o fetiță. Căsuța nu are dimensiunile mai mari decât ale unei cocioabe, dar pentru ea e o mare bucurie că are un acoperiș deasupra capului. „Sunt orfană, iar pe mama am văzut o singură dată, când eram în clasa a șasea la orfelinat. Era vara,după asta nu m-a mai vizitat niciodată”, povestește aceasta.

Lilia s-a aflat până la 18 ani, împreună cu încă trei tineri, care au lucrat și ei la ferma juristului, la Școala auxiliară internat din satul Vâsoca, raionul Soroca. Apoi, cei patru au plecat să învețe la Școala de meserii nr. 16 din satul Valea Norocului din Sângerei. „Când am terminat internatul, ne-au spus că o să plecăm la mănăstire, apoi a venit Claudia Mihailovna și ne-a luat la școala din Valea Norocului. Acolo, am învățat trei ani de lucrător agricol în gospodărie și am și diplomele”, spune tânăra, mândră de reușitele sale.

 

Mai multe detașii citiți în pagina Ziarului Național

 

   

 

antitrafic, Combats trafficking in women and children, Campanie de conştientizare a fenomenului de trafic de persoane, antitrafic moldova, antitrafic gov md