Abonare noutăţi
    
Urmărește-ne pe
Prima   »  Presa   »  Presa despre traficul de fiinţe umane » Procuratura Călăraşi a deschis o cameră de audiere a copiilor

Procuratura Călăraşi a deschis o cameră de audiere a copiilor

  imprimare
13.12.2013   2315 Accesări  

Procuratura raională Călăraşi a deschis oficial camera regională de audiere a minorilor de până la 14 ani, victime sau martori ai abuzului sexual, violenţei în familie, traficului de fiinţe umane şi altor infracţiuni. Camera va fi folosită la procese de investigare şi de către participanţi din Străşeni şi Nisporeni. Cu acest scop, au fost instruiţi mai mulţi specialişti din cele trei raioane în audierea copiilor victime–martori.

Potrivit unui comunicat de presă al Secretariatului Permanent al Comitetului Naţional pentru Combaterea Traficului de Fiinţe Umane, audierea martorului minor în spaţii special amenajate are scopul de a evita re-victimizarea acestuia. Copilul discută cu un specialist instruit în condiţii prietenoase şi sigure, în timp ce ceilalţi participanţi la proces se află într-un spaţiu separat, dotat cu dispozitivele audiovizuale care transmit şi înregistrează interviul în timp real. Ulterior înregistrarea este utilizată în calitate de probă la dosar. Această modalitate de audiere permite să se obţină declaraţii de la copiii care au suferit o traumă psihologică fără a-i afecta emoţional.

Ambasadorul SUA în Republica Moldova, William Moser, a menţionat că problema copiilor victime ale abuzului este complexă şi tragică. Diplomatul a specificat că societatea aşteaptă ca Republica Moldova să continue să îmbunătăţească cadrul legal pentru a asigura o asistenţa mai bună a victimelor crimelor violente.

Pentru amenajarea şi dotarea camerei de audiere din Călăraşi au fost cheltuiţi 17 mii de dolari. Camera este identică cu cea deschisă anul trecut la Bălţi, tot cu susţinerea Departamentului de Stat al Statelor Unite ale Americii. Suportul logistic a fost asigurat de către Organizaţia Internaţională pentru Migraţie, Misiunea în Republica Moldova, la iniţiativa Secretariatul Permanent al Comitetului Naţional pentru Combaterea Traficului de Fiinţe Umane şi a Procuraturii Generale.

 

   

 

antitrafic, Combats trafficking in women and children, Campanie de conştientizare a fenomenului de trafic de persoane, antitrafic moldova, antitrafic gov md