Abonare noutăţi
    
Urmărește-ne pe
Prima   »  Presa   »  Presa despre traficul de fiinţe umane » Şase tinere recrutate şi impuse să se prostitueze în Moscova

Şase tinere recrutate şi impuse să se prostitueze în Moscova

  imprimare
01.08.2014   2194 Accesări  

Procuratura mun.Bălţi anunţă despre condamnarea unui bărbat şi a complicei acestuia pentru comiterea traficului de fiinţe umane, traficului de copii şi îndemnarea la practicarea prostituţiei.


Urmărirea penală în privinţa inculpaţilor a fost pornită acum doi ani, cînd procurorii au constat că, în intervalul anilor 2010 - 2011, inculpaţii au recrutat şi transportat 6 tinere din Republica Moldova, pe care le-au impus să se prostitueze pe străzile din or.Moscova, Federaţia Rusă. Inculpaţii identificau victimele din familii social-vulnerabile şi le promiteau salarii de 800 dolari lunar dacă vor accepta să muncească în calitate de chelneriţe în capitala Rusiei.

Astfel, prin înşelăciune şi abuz de vulnerabilitate, inculpaţii au recrutat şi transportat în Rusia 6 tinere, care ajunse la destinaţie, erau scoase în stradă şi impuse să se prostitueze prin cartierele moscovite. Potrivit procurorilor, una dintre victimele racolate de inculpaţi era minoră (17 ani) şi era însărcinată în luna a treia, cînd a fost impusă să practice prostituţia timp de jumătate de an, deservind cîte 10 clienţi pe noapte. Celelalte victime ale traficanţilor erau originare din raioanele de Nord ale ţării, avînd vîrstele cuprinse între 28 şi 30 de ani. Pentru fiecare client deservit, fetele erau remunerate cu cîte 100 dolari, iar o parte a sumei o achitau traficanţilor.

Inculpaţii au fost reţinuţi în februarie 2011, cînd erau pe punctul de a trafica alte două tinere din Bălţi pentru a le impune să se prostitueze în Federaţia Rusă. 

Recent, pentru cele incriminate de procurori, inculpatul, în vîrstă de 30 de ani, locuitor al mun.Bălţi a fost condamnat la 11 ani de închisoare în penitenciar de tip închis, iar cea care i-a fost complice (28 de ani, originară din Făleşti) a fost condamnată la 7 ani de detenţie.

Procuratura mun. Bălţi a considerat pedeapsa aplicată inculpaţilor ca fiind prea blîndă şi a contestat sentinţa în instanţa ierarhic superioară, solicitînd condamnarea celor doi la 15 şi, respectiv, 10 ani de detenţie.

Statisticile Procuraturii Generale arată, că în primele 6 luni ale acestui an, în republică au fost înregistrate 109 de infracţiuni din categoria traficului de persoane, faţă de 85 de infracţiuni în perioada analogică a anului trecut, inclusiv: 

  • trafic de fiinţe umane - 98 (în perioada similară a anului 2013 - 71);
  • trafic de copii - 11 (în perioada similară a anului 2013 - 14)

Din 67 de persoane, în privinţa cărora au fost pronunţate sentinţe, pedeapsa cu închisoare a fost aplicată faţă de 18 inculpaţi (preponderent pentru comiterea traficului de fiinţe umane), 28 persoane - închisoare cu suspendarea condiţionată a executării pedepsei (preponderent pentru proxenetism), iar 25 de inculpaţi au fost condamnaţi la amendă penală. Nefiind de acord cu sentinţele adoptate de judecători, procurorii au contestat 12 sentinţe în privinţa a 22 persoane, solicitînd casarea hotărîrilor ilegale şi netemeinice.


Sursa: Serviciul de presă al Procuraturii Generale

 

 

 

 

   

 

antitrafic, Combats trafficking in women and children, Campanie de conştientizare a fenomenului de trafic de persoane, antitrafic moldova, antitrafic gov md