Abonare noutăţi
    
Urmărește-ne pe
Prima   »  Presa   »  Presa despre traficul de fiinţe umane » Avocaţi – „apărători” ai traficanţilor de copii

Avocaţi – „apărători” ai traficanţilor de copii

  imprimare
17.10.2014   4072 Accesări  

Un avocat din capitală a fost tras la răspundere penală pentru că a încercat să inducă în eroare procurorii şi poliţiştii, care investigau un caz de trafic de copii.

Potrivit procurorilor din cadrul Secţiei combatere trafic de fiinţe umane a Procuraturii Generale, în august 2011, avocatul, care reprezenta interesele a două persoane învinuite de comiterea traficului de copii, a influenţat-o pe victima minoră şi pe reprezentanta acesteia să depună declaraţii false în favoarea inculpaţilor. Fata a fost ameninţată că în cazul în care nu depune mărturiile dictate de avocat şi clienţii săi, atunci îl vor denunţa calomnios pe fratele victimei pentru a fi tras la răspundere penală. Astfel, minora a solicitat printr-o cerere depusă la Procuratura Generală încetarea urmăririi penale în privinţa inculpaţilor, pe motiv că nu ar fi fost traficată în Federaţia Rusă de către aceştia.

Recent, Judecătoria sect. Centru l-a condamnat pe avocat în baza art. 303 alin. (3) - amestecul în înfăptuirea justiţiei şi urmăririi penale - la amendă în sumă de 8 mii lei cu privarea de dreptul de a exercita anumite activităţi în domeniul avocaturii timp de 1 an.

Sentinţa este cu drept de atac.

Actualmente, procurorii au finalizat urmărirea penală pe un caz similar de trafic de copii, în care un alt avocat din mun. Chişinău este învinuit că împreună cu o persoană ar fi împiedicat cercetarea rapidă, completă şi obiectivă a cazului de către organul de urmărire penală.

În cursul lunii ianuarie 2014, aceştia au influenţat părţile vătămate să-şi schimbe declaraţiile în favoarea persoanelor învinuite, apoi avocatul a solicitat procurorilor audierea suplimentară a victimelor, în cadrul cărora acestea urmau să-şi schimbe declaraţiile făcute anterior.

Cauza penală a fost remisă spre examinare Judecătoriei sectorului Centru.

Sursa: Serviciul de presă al Procuraturii Generale 

 

 

   

 

antitrafic, Combats trafficking in women and children, Campanie de conştientizare a fenomenului de trafic de persoane, antitrafic moldova, antitrafic gov md