Abonare noutăţi
    
Urmărește-ne pe
Prima   »  Presa   »  Presa despre traficul de fiinţe umane » Filieră de migraţie ilegală, anihilată de poliție

Filieră de migraţie ilegală, anihilată de poliție

  imprimare
14.11.2014   2292 Accesări  

La începutul lunii august, curent, angajații Centrului pentru combaterea traficului de persoane a Inspectoratului Național de Investigații au intrat în posesia unor date despre un cetăţean al Republicii Moldova, de 40 ani, originar din Chișinău, precum că ar fi liderul unui grup de persoane, specializat în organizarea migraţiunii ilegale a moldovenilor în Federația Rusă.

Bărbatul, prin înţelegere prealabilă cu un însoţitor de tren şi alţi complici din Belarus şi Federaţia Rusă, recrutau persoane (migranţi) din Republica Moldova, care anterior s-au aflat la muncă în Rusia, iar pentru încălcarea regimului de şedere sau comiterea altor ilegalităţi, de către Serviciul de Migraţie le-a fost aplicată interdicţia de a intra pe teritoriul acestui stat.

Astfel, în baza unei scheme bine determinate, suspecții, contra sumei de 1 300 - 1 500 de euro de persoană, organizau transportarea ilegală a migranților, iar contra sumei de 300 - 500 de euro, organizau aplicarea ştampilelor de ieşire şi intrare pe teritoriul Federației Ruse în paşapoartele cetăţenilor moldoveni în lipsa acestora, pentru a ascunde depăşirea termenului de şedere pe teritoriul acestui stat.

Urmare a acţiunilor întreprinse, recent, au fost identificaţi doi bărbaţi moldoveni, cărora suspecţii le organizau plecarea în Federația Rusă cu trenul de pe ruta Chişinău -Moscova. Astfel, în urma unor descinderi, organizate în timpul deplasării cu trenul de pe ruta sus menționată, în flagrant, a fost reţinut însoţitorul de vagon, în momentul primirii unei sume de bani pentru transportarea persoanelor care urmau să ajungă ilegal în Federația Rusă.

În urma percheziţiilor corporale, acesta mai avea încă 7 paşapoarte ale cetăţenilor Republicii Moldova în care erau aplicate mai multe ştampile de ieşire-intrare pe teritoriul Federației Ruse fără a traversa frontiera R.M.

La moment, însoţitorul de vagon se află în stare de arest, iar poliţia continuă să investigheze acest caz. A fost inițiată o cauză penală în baza organizării migraţiei ilegale, comise de către un grup criminal organizat. Conform legislației, suspecții riscă închisoare de la 5 la 7 ani.

Sursa: Inspectoratul General al Poliţiei

 

 

   

 

antitrafic, Combats trafficking in women and children, Campanie de conştientizare a fenomenului de trafic de persoane, antitrafic moldova, antitrafic gov md