Abonare noutăţi
    
Urmărește-ne pe
Prima   »  Presa   »  Presa despre traficul de fiinţe umane » Reţinut pentru trafic de fiinţe umane în scopul exploatării prin muncă şi organizării migraţiei ilegale a cetățenilor din ţări arabe în Republica Moldova şi Uniunea Europeană.

Reţinut pentru trafic de fiinţe umane în scopul exploatării prin muncă şi organizării migraţiei ilegale a cetățenilor din ţări arabe în Republica Moldova şi Uniunea Europeană.

  imprimare
14.04.2015   594 Accesări  

Ofiţerii Inspectoratului Naţional de Investigaţii în comun cu angajaţii SIS şi  Procuraturii Generale, au reţinut un cetăţean străin, de 37 de ani, suspectat  ca ar fi liderul unei grupări internaţionale, specializată în traficul de fiinţe umane în scopul exploatării prin muncă şi organizării migraţiei ilegale a cetățenilor  din ţări arabe în Republica Moldova şi Uniunea Europeană.

Astfel, în cadrul efectuării  investigaţiilor, forțele de ordine au stabilit, că începînd cu anul 2012 şi pînă în prezent, conducătorul grupului,  aflîndu-se cu şedere legală pe teritoriul Republicii Moldova, a creat o reuniune stabilă de patru persoane, care acţionau pe teritoriul Siriei şi Republicii Moldova, atrăgînd în activitatea lor şi o persoană juridică (Întreprindere cu Capital Străin înregistrată în R. Moldova).

În tot acest timp, membrii grupului, prin înşelăciune și diferite promisiuni de angajare cu un salariu decent, prin abuz de poziţie de vulnerabilitate, i-au organizat unui cetăţean al Siriei, în vîrstă de 40 ani, transportarea  în Republica Moldova.

Ajunsă în Republica Moldova, victima a fost adăpostită în municipiul Chişinău. Sub   pretextul întoarcerii unei datorii de 1 000 de dolari rezultată din organizarea imigrării acestuia, victima a fost impusă să activeze timp de o lună în calitate de bucătar la gherete de comercializare a produselor fast-food din capitală.

Ulterior, liderul  grupului,  i-a propus victimei să organizeze imigrarea membrilor familiei  în Republica Moldova contra sumei de 7 500 de euro.

După organizarea imigrării familiei, soţia şi trei copii minori,  timp de 1 an și 8 luni, l-a impus să activeze şi în continuare în calitate de bucătar la gherete.

În toată această perioadă, membrii grupului dorind să obţină direct un folos financiar, prin organizarea migraţiei ilegale în Republica Moldova şi în ţările spaţiului Schengen a persoanelor din ţările islamice, au facilitat transportarea şi şederea pe teritoriul Republicii Moldova a nouă persoane de origine siriană.  

Tot membrii grupării au fost cei care au facilitat obținerea permiselor de ședere şi a statutului de refugiat a persoanelor migrate, cărora ulterior urmau să le fie organizată transportarea ulterioară în spaţiul Uniunii Europene.

În prezent, ofiţerii Inspectoratului Național de Investigații au întreprins acţiuni de identificare şi documentare a activitatăţii tuturor membrilor grupării menţionate, inclusiv pe teritoriul unor ţări cum ar fi Liban, Turcia şi unele ţări europene.

Zilele trecute, liderul  grupării a fost reţinut de către oamenii legii  în momentul în care încerca să părăsească teritoriul Republicii Moldova prin Aeroportul International Chişinău, avînd mandat de arest pe un termen de 30 zile. Dacă va fi găsit vinovat, bărbatul riscă o pedeapsă cu privațiune de libertate de pînă la 20 de ani.

Sursa: Inspectoratul General al Poliţiei

 

 

   

 

antitrafic, Combats trafficking in women and children, Campanie de conştientizare a fenomenului de trafic de persoane, antitrafic moldova, antitrafic gov md