Abonare noutăţi
    
Urmărește-ne pe
Prima   »  Presa   »  Presa despre traficul de fiinţe umane » Grupare specializată în trafic de copii, destructurată de poliție

Grupare specializată în trafic de copii, destructurată de poliție

  imprimare
13.10.2015   1976 Accesări  

      După aproximativ un an de investigații, polițiștii au eliberat 14 tineri, cetățeni ai Germaniei, supuși sclaviei pe teritoriul Republicii Moldova, dintre care 13 erau minori (12-18 ani). Din luna mai 2014, tinerii erau supuși exploatării prin muncă forțată în sectorul agricol și testării unui tratament a unor medicamente cu efect asupra stării psiho-emoționale.

      Activitatea ilegală era condusă de un cetățean a Ucrainei cu vîrsta de 32 de ani,  cetățeni ai Germaniei și Republicii Moldova, toți suspectați de trafic de copii.

      În urma investigațiilor efectuate de către angajații Centrului pentru combaterea traficului de persoane în comun cu Procuratura Generală, au stabilit, că suspecții folosindu-se de starea de vulnerabilitate a minorilor, sub pretextul desfășurării unui proiect privind reabilitarea şi reîncadrarea în societate a minorilor, cetăţenii Germaniei, au recrutat şi au transportat tineri din Germania pe teritoriul Republicii Moldova, nefiind înregistraţi în modul stabilit de lege. Aici, erau adăpostiți în apartamente şi case de locuit private din municipiul Chişinău, raioanele Anenii-Noi, Ialoveni şi Criuleni, în condiții antisanitare. Mai mult decît atît, în scopul testării unor medicamente şi a metodelor de tratament, capul grupării, le  administra  copiilor mai multe medicamente cu efect asupra stării psiho-emoţionale, fără priscripţia medicului. Concomitent, suspecții, le aplicau violenţa fizică, supunîndu-i exploatării prin muncă forţată în lucrări agricole.

      Ca urmare a 17  percheziţii domociliare, forțele de ordine au ridicat medicamente cu denumire „Eridon", „Sinopax", „Dipeperon", care potrivit Agenţiei medicamentelor, aceste medicamente acţionează asupra sistemului nervos central.

      În acest caz a fost inițiată o cauză penală în baza art. 206 al.3 Cod Penal al RM. Conform legislaței în vigoare persoanele culpabile de „Traficul de copii" riscă pedeapsă cu închisoarea de la 15 la 20 ani sau detenţia pe viaţa.

      La moment,  organizatorul grupării este reținut, iar poliția  întreprinde  acţiuni de urmărire penală şi măsuri speciale de investigaţii în vederea stabilirii tuturor circumstanţelor fărădelegii  şi reţinerii complicilor.

Sursa: Inspectoratul General al Poliţiei

 

   

 

antitrafic, Combats trafficking in women and children, Campanie de conştientizare a fenomenului de trafic de persoane, antitrafic moldova, antitrafic gov md