Abonare noutăţi
    
Urmărește-ne pe
Prima   »  Presa   »  Presa despre traficul de fiinţe umane » Grupare specializată în trafic de ființe umane, anihilată de ofițerii de investigații

Grupare specializată în trafic de ființe umane, anihilată de ofițerii de investigații

  imprimare
04.11.2015   2012 Accesări  

      Angajații Inspectoratului Național de Investigații au eliberat 8 persoane (7 tinere și un bărbat), cu vîrste cuprinse între 19-21 de ani, cetățeni ai Republicii Moldova, care erau supuși sclaviei pe teritoriul Republicii Populare Chineze.

      Activitatea infracțională era condusă de către o tînără de 23 de ani, domiciliată în municipiul Chișinău, dansatoare de profesie, în comun cu mai multe persoane, cetățeni ai Chinei.

      Ca urmare a investigațiilor efectuate de angajații Centrului pentru combaterea traficului de persoane al INI, s-a stabilit  că  suspecții activau mai mult de un an. Aceștia,  exploatau tinerii din Republica Moldova, sub pretextul angajării la muncă bine plătită, în cluburi de noapte și alte locuri de agrement în calitate de dansatori. De asemenea, suspecții pentru a-și atinge scopul criminal au atras în complicitate o agenție de turism din Republica Moldova, care s-a ocupat de perfectarea pachetului turistic și obținerea vizelor turistice.

      Ajunși pe teritoriul Chinei, contrar prevederilor legale, imigranții moldoveni au fost plasați în cîmpul muncii în diferite locuri de agrement, unde  activau în calitate de dansatori și consumație. Pentru munca efectuată victimele nu erau remunerate.

      Totodată, pentru încălcarea regimului de ședere și statutului lor de turiști manifestat prin încadrarea în câmpul muncii, tinerii moldoveni au fost condamnați pe teritoriul Chinei la privațiune de libertate pe un termen de 6 luni. Ulterior, victimele după ispășirea pedepsei, au fost repatriate în Republica Moldova și asistate juridic de către forțele de ordine.

      În urma perchezițiilor efectuate la domiciliul suspectei, precum și la agenția turistică implicată, s-au ridicat acte pentru obținerea vizelor și tehnică de calcul. 

      Actualmente, persoana suspectă din Republica Moldova se află în stare de arest, iar complicii de origine chineză își ispășesc pedeapsa pe teritoriul Republicii Populare Chineze.

      În acest caz a fost inițiată o cauză penală în baza art. 165 al. 2 Cod Penal al RM. Conform legislației în vigoare persoanele culpabile de „Traficul de ființe umane"se pedepsesc cu închisoare de la 7 la 15 ani.

      4 noiembrie 2015    Serviciul de presă al Inspectoratului Național de Investigații al IGP  tel: 078770329

 

Sursa: Inspectoratul General al Poliţiei

 

 

 

   

 

antitrafic, Combats trafficking in women and children, Campanie de conştientizare a fenomenului de trafic de persoane, antitrafic moldova, antitrafic gov md