Abonare noutăţi
    
Urmărește-ne pe
Prima   »  Presa   »  Presa despre traficul de fiinţe umane » Racolau persoane pentru cerșetorie, poliția a reținut făptașii

Racolau persoane pentru cerșetorie, poliția a reținut făptașii

  imprimare
23.03.2016   1217 Accesări  

      Ca urmare a investigațiilor efectuate în comun cu angajații Centrului pentru combaterea Traficului de Persoane a Inspectoratului Național de Investigații și Procuratura Generală, două persoane, un  bărbat de 43 de ani și concubina acestuia de  44 de ani, au fost reținuți  fiind  suspectați de trafic de persoane.

      Aceștia, prin  amenințare cu aplicarea violenței fizice,  au recrutat un bărbat, de 50 de ani, invalid de gradul I, din Cahul, i-au confiscat actele de identitate  și l-au pus să cerșească.  De circa cinci luni, victima a cerșit pe străzile din Cahul, ulterior adus la Chișinău cu același scop.  Banii acumulați de victimă la sfîrșitul zilei  (circa 500 - 600 de lei) erau luați de  suspecți și  utilizați în scopuri personale, iar victimei îi revenea bani pentru cheltuielile strict necesare (alimente, apă).

      Totodată, în cadrul cercetărilor, polițiștii au stabilit că suspecții nu se mulțumeau cu venitul, astfel,  unul dintre ei, bărbatul,  s-a așezat într-un scaun cu rotile și a început să cerșească  în intersecțiile din mun. Chișinău, împreună cu victima.  

      La moment, victima a fost plasată într-un azil de bătrîni din mun. Chișinău, iar suspecții, bărbatul a fost reținut pentru 30 de zile,  iar femeia este  cercetată în arest la domiciliu.

      În acest caz a fost inițiată o cauză penală „Traficul de ființe umane" . Dacă vor fi găsiți vinovați aceștia riscă de la 7 la 15 ani.

      De asemenea, polițiștii întreprind măsuri operative de investigații, întru stabilirea tuturor circumstanțelor și persoanelor implicate.

      Poliția intervine cu un apel către cetățeni, dacă observați persoane care cerşesc și vă par suspecte anunțați imediat  Poliția.

      Studiile arată că, de cele mai multe ori, banii câstigaţi de cerşetori nu sînt utilizaţi de cei care apelează la mila cetăţenilor sau de familiile acestora, ci de alte persoane, care coordonează şi profită de pe urma reţelelor de cerşetori.

 

Sursa: Inspectoratul General al Poliţiei

 

 

 

   

 

antitrafic, Combats trafficking in women and children, Campanie de conştientizare a fenomenului de trafic de persoane, antitrafic moldova, antitrafic gov md