Abonare noutăţi
    
Urmărește-ne pe
Prima   »  Presa   »  Presa despre traficul de fiinţe umane » Grupare internațională de trafic de ființe umane, deconspirată

Grupare internațională de trafic de ființe umane, deconspirată

  imprimare
27.05.2016   1798 Accesări  

       Angajații Centrului pentru combaterea traficului de persoane al Inspectoratului Național de investigație în comun cu Secția combatere trafic de ființe umane a Procuraturii Generale au documentat activitatea infracțională a unei grupări criminale, profilată pe trafic de ființe umane săvârșit în scop de folosire în activități criminale și anume transportarea și comercializarea drogurilor sintetice pe teritoriul Federației Ruse.

      Gruparea  era condusă de  un cetățean al Federației Ruse, de 31 de  ani, anterior condamnat în Rusia pentru acțiuni extremiste, care acționa în complicitate cu cel puțin alți  cinci  moldoveni.  Pentru a nu fi  deconspirat  pe teritoriul R. Moldova, capul grupării se deplasa doar cu automobile închiriate imediat la intrarea pe teritoriul țării, folosind un permis de conducere fals, cu identitate schimbată.

      Ca urmare a  investigațiilor s-a stabilit, că activitatea infracțională a membrilor   grupării s-a desfășurat de la sfîrșitul anului 2015.

      Astfel, suspecții, au acționat pe întreg teritoriul R.Moldova, inclusiv și regiunea transnistreană, prin plasarea pe pilonii din străzi a anunţurilor cu privire la oferte de muncă, cu conţinutul: "Căutăm persoane la muncă în Federaţia Rusă în calitate de curier", sub pretextul transportării suplimentelor alimentare destinate pentru sportivi, recrutau persoane de gen masculin, cu vîrsta cuprinsă între 18-35 ani.

      Astfel,  victimele recrutate erau transportate în Federația Rusă, unde fiind preluate de alți membrii ai grupării,  erau atrași în activitatea criminală de transportare și comercializare a drogurilor pe teritoriul acestui stat.

      Menționăm, asemenea  metodă de comitere a infracțiunii este una nouă, care a fost deconspirată pentru prima dată în R. Moldova, prin faptul că membrii grupării comunicau cu victimele doar prin telefoane cu acces la internet, în care era instalat un soft special creat cu capacitatea de a șterge automat convorbirile și mesajele, victimele fizic nu se vedeau cu membrii grupării și acționau doar la indicația acestora prin intermediul acestui program.

      Pentru a fi remunerați,  victimele,  la indicația membrilor grupării,  își deschideau personal conturi bancare. Aceștia primeau 250-400 de dolari săptămînal.

      După mai multe investigații și urmăriri, liderul grupării a fost reținut în parcarea unui Centru comercial din Chișinău în timpul întîlnirii  cu un investigator sub acoperire.

      Astfel polițiștii au  stabilit,  că în mun. Chișinău acesta închiria două apartamente,  în unul locuia, iar în celălalt își ținea lucrurile utilizate în activitatea criminală.

      Pînă la moment organele de drept au reușit să identifice aproximativ 50 victime din R. Moldova, recrutate de către această grupare și implicați în activitatea criminală de transportare și comercializare a drogurilor,  12 dintre care la moment, sînt reținute de către organele de drept din F. Rusă și una  condamnată pentru comiterea acestor infracțiuni.

      În acest context, organele de drept  în colaborare cu Direcția Generală Afaceri Consulare a MAEIE reprezentanții OSCE din R. Moldova, OIM, cît și alte organisme internaționale  întreprind măsurile necesare în vederea repatrierii persoanelor respective care beneficiază de statutul de victime ale traficului de ființe umane.

      Totodată,  Poliția  se adresează către cetățeni cu un mesaj de a informa Centrul pentru combaterea traficului de persoane,  la linia fierbinte 25-49-98 despre dispariția rudelor sau altor persoane, care urmau să activeze pe teritoriul Federației Ruse în calitate de ,,CURIERI".

      Pe acest fapt a fost inițiată  o cauză penală privind traficul de ființe umane comis de către un grup criminal organizat. Persoanele culpabile de o asemenea infracțiune  riscă pînă la 20 de închisoare.

 

Sursa: Inspectoratul General al Poliţiei

 

 

 

   

 

antitrafic, Combats trafficking in women and children, Campanie de conştientizare a fenomenului de trafic de persoane, antitrafic moldova, antitrafic gov md