Abonare noutăţi
    
Urmărește-ne pe
Prima   »  Presa   »  Presa despre traficul de fiinţe umane » Racolau persoane pentru cerșetorie, poliția a reținut făptașii

Racolau persoane pentru cerșetorie, poliția a reținut făptașii

  imprimare
26.07.2016   922 Accesări  

      Ca urmare a investigațiilor efectuate de  angajații Centrului pentru combaterea Traficului de Persoane a Inspectoratului Național de Investigații în comun cu Procuratura Generală, o familie, tată, mamă și fiică, cu vîrste de 56, 60 și respectiv 21 de ani, domiciliați în raionul Nisporeni sînt cercetați în stare de arest pentru 30 de zile.

      De mai bine de opt ani,  suspecții prin abuz de poziţie de vulnerabilitate, exprimată prin situaţia precară din punct de vedere a supravieţuirii sociale, exploatau persoane pentru practicarea cerşetoriei. La moment, au fost identificate  două persoane, o femeie  şi copilul acesteia  de 9 ani.  

      Astfel, suspecții confiscau de la victime actele de identitate, şi prin ameninţare cu aplicarea violenţei fizice, îi impuneau să cerşească pe străzile orașului Nisporeni, mun. Chişinău şi la mai multe mănăstiri din preajma oraşului, adăpostindu-i într-un local deghizat într-un spaţiu locativ din raionul Nisporeni. 

      Persoanele exploatate acumulau timp de o zi cîte circa 500 - 1000 de lei fiecare din ei, ulterior banii erau luaţi de către membrii grupului, care utilizau mijloacele financiare în scopuri personale.

      În acest caz a fost inițiată o cauză penală „Traficul de ființe umane" . Dacă vor fi găsiți vinovați aceștia riscă de la 7 la 15 ani.

      De asemenea, polițiștii întreprind măsuri operative de investigații, întru stabilirea tuturor circumstanțelor și persoanelor implicate și racolate.

      Poliția intervine cu un apel către cetățeni, dacă observați persoane care cerşesc și vă par suspecte anunțați imediat  Poliția.

      Studiile arată că, de cele mai multe ori, banii cîstigaţi de cerşetori nu sînt utilizaţi de cei care apelează la mila cetăţenilor sau de familiile acestora, ci de alte persoane, care coordonează şi profită de pe urma reţelelor de cerşetori.

 

Sursa: Inspectoratul General al Poliţiei

 

 

 

   

 

antitrafic, Combats trafficking in women and children, Campanie de conştientizare a fenomenului de trafic de persoane, antitrafic moldova, antitrafic gov md