Abonare noutăţi
    
Urmărește-ne pe
Prima   »  Presa   »  Presa despre traficul de fiinţe umane » Ofițerii de investigații au destructurat un grup infracțional specializat în trafic de persoane

Ofițerii de investigații au destructurat un grup infracțional specializat în trafic de persoane

  imprimare
29.10.2016   1760 Accesări  

      O femeie de 57 de ani și feciorul acesteia de 30 de ani, domiciliați în com. Bubuieci și orașul Ialoveni, specializați în traficul de persoane în scop de exploatare în cerşit au fost reținuți de către ofițerii de investigații. Femeia, care era și capul grupului infracțional a fost arestată pentru 30 de zile, iar bărbatul este cercetat în stare de libertate.

      În urma desfăşurării unui complex de măsuri de investigații efectuate de către ofițerii Centrului pentru Combaterea Traficului de Persoane al Inspectoratului Național de Investigații s-a stabilit că traficanţii timp de un an, urmărind scopul exploatării în cerşetorie, prin înşelăciune, sub pretextul angajării la un loc de muncă în domeniul comerţului, cu un salariu bine plătit, au recrutat mai multe persoane de gen feminin, care ulterior le transportau în Federaţia Rusă, regiunea Lipeţk.

      Ulterior, folosindu-se de poziţia de vulnerabilitate a victimelor, manifestată prin faptul aflării lor pe teritoriul altui stat, în lipsa actelor de identitate şi mijloace necesare de existenţă, sub pretextul restituirii unei datorii a cărei mărime nu a fost stabilită în mod rezonabil, traficanţii au impus să cerşească, în comun cu alte potenţiale victime fiind deghizate în călugăriţe, în locurile aglomerate din or. Lipeţk. Iar mijloacele acumulate în urma cerşitului erau ridicate în întregime de traficanţi.

      În urma perchezițiilor efectuate de către forțele de ordine au fost depistate copii de acte de identitate a mai multor persoane (care la fel ar putea fi victime a traficului de fiinţe umane în scop de exploatare în cerşit), suporturi de informaţie şi sume mari de bani.

      Pînă în prezent, ofițerii de investigații au identificat trei victime cu vîrsta cuprinsă între 22 și respectiv 45 de ani.

      În acest caz a fost inițiată o cauză penală în baza art. 165 al.2 Cod Penal al RM. Conform legislației în vigoare persoanele culpabile de „Trafic de persoane în scop de cerşit" riscă o pedeapsă cu închisoarea de la 7 la 15 ani.

 

Sursa: Inspectoratul General al Poliţiei

 

 

 

   

 

antitrafic, Combats trafficking in women and children, Campanie de conştientizare a fenomenului de trafic de persoane, antitrafic moldova, antitrafic gov md