Abonare noutăţi
    
Urmărește-ne pe
Prima   »  Presa   »  Presa despre traficul de fiinţe umane » Două grupări criminale specializate în trafic de persoane şi proxenetism-anihilate de forțele de ordine

Două grupări criminale specializate în trafic de persoane şi proxenetism-anihilate de forțele de ordine

  imprimare
22.03.2017   424 Accesări  

 

Centrul pentru combaterea traficului de persoane al Inspectoratului Național de Investigații în comun cu Procuratura pentru Combaterea Criminalităţii Organizate şi Cauze Speciale, au documentat activitatea infracțională a două grupări criminale specializate în trafic de persoane şi proxenetism la nivel internațional.

 Astfel, în urma investigațiilor efectuate de către forțele de ordine s-a stabilit că un grup criminal organizat, specializat în trafic de ființe umane și anume în exploatarea sexual-comercială în Dubai activa de doi ani și era condusă de un cetățean al Azerbaijanului de 38 de ani, domiciliat de 16 ani în Dubai. Acesta, în complicitate cu două tinere din Republica Moldova  de 21 şi respectiv 27 de ani, cât şi alţi complici din Dubai, recrutau persoane de gen feminin cu vârste cuprinse între 18 și 28 de ani.

 Tinerelor li se perfectau pașapoartele şi vizele de călătorie în Dubai, iar ulterior erau transportate în Emiratele Arabe Unite cu avionul, prin Aeroportul din Odessa, Ucraina. Ajunse în Dubai, persoanele au fost impuse să presteze servicii sexual-comerciale timp de două luni fără a fi remunerate. În cazul neacceptării acestor condiții erau vândute altor proxeneți contra sumei de 2000-3000 de euro.

 În urma mai multor investigații, liderul grupării şi cele două complice din Republica Moldova au fost reținuți în flagrant, în moment ce transportau spre Odessa trei tinere recrutate recent care urmau să ajungă în Dubai, pentru a presta servicii sexual - comerciale. Au mai fost identificate șapte tinere care au fost exploatate sexual de  această grupare infracțională. Capul grupării şi una dintre complice se află  în arest preventiv,  un alt suspect colaborează cu organele de drept şi este cercetat în libertate.

 De asemenea, Poliția din Republica Moldova și Procuratura pentru Combaterea Criminalităţii Organizate şi Cauze Speciale în comun cu organele de drept din Republica Elenă, au  documentat timp de trei luni o grupare infracțională specializată în crimă organizată și trafic de persoane. Astfel, șase membri ai grupării (un cetățean român, o moldoveancă şi patru personae cu cetățenia greacă) au fost arestați pe teritoriul Greciei.

 Forțele de ordine au stabilit că gruparea respectivă era condusă de un cetățean român de 51 de ani şi o moldoveancă de 34 de ani, care în complicitate cu alte persoane, cetățeni greci, aproximativ de un an recrutau prin rețelele de socializare din Republica Moldova, tinere cu vârste cuprinse între 18 și 25 de ani. Victimelor li se perfectau pașapoarte biometrice și invitații, iar apoi erau  transportate în orașul Atena, Grecia în scopul prestării serviciilor sexuale-comerciale. Ulterior, victimele erau fotografiate în linjerie intimă, după care pozele erau plasate pe diverse agenții de escortă din Atena, numerele de telefoane din aceste anunțuri fiind administrate de membrii grupării.

 La solicitarea beneficiarilor de servicii, membrii grupării transportau tinerele la clienți în apartamente sau hoteluri, banii pentru serviciile sexuale fiind preluați de către aceștia.

 În timpul reținerii şi în urma perchezițiilor, au fost identificate şi eliberate din robia sexuală opt tinere originare din Republica Modova, cărora li s-au acordat sprijinul legal şi de protecție.

Totodată, la domiciliile membrilor grupării criminale au fost depistate mai multe invitații false completate pentru tinere din Republica Moldova, formulare de invitații şi declaraţii false, timbre oficiale false cât şi agende cu înscrisuri şi note privind activitatea grupării, bani obținuți din urma practicării prostituției.

 La moment investigațiile continuă în vederea identificării altor complici şi victime exploatate sexual de această grupare.

 Dacă suspecții v-or fi găsiți vinovați, riscă închisoare până la 10 ani. 

sursa: Inspectoratul General al Poliției

 

 

   

 

antitrafic, Combats trafficking in women and children, Campanie de conştientizare a fenomenului de trafic de persoane, antitrafic moldova, antitrafic gov md