Abonare noutăţi
    
Urmărește-ne pe
Prima   »  Presa   »  Comunicate de presă » Şedinţa Comitetului naţional pentru combaterea traficului de fiinţe umane

Şedinţa Comitetului naţional pentru combaterea traficului de fiinţe umane

  imprimare
12.04.2013   3467 Accesări  

Şedinţa a fost prezidată de viceprim-ministrul în exerciţiu, Iurie LEANCĂ, Preşedinte al Comitetului naţional.

Pe agenda şedinţei au fost incluse subiecte prioritare pentru Guvern, în contextul implementării politicilor naţionale de prevenire şi combatere a traficului de fiinţe umane.

În cadrul şedinţei a fost prezentat şi aprobat Raportul naţional în domeniul prevenirii şi combaterii  traficului de fiinţe umane pentru anul 2012.

Scopul Raportului naţional este de a reflecta eforturile comunităţii antitrafic din Republica Moldova, întreprinse în anul 2012 la nivel naţional şi local şi de a produce recomandările de rigoare pentru o mai bună ghidare a autorităţilor de resort în procesul de perfecţionare a politicilor de prevenire şi combatere a TFU. 

Raportul dă dovadă de o abordare matură a fenomenului TFU din partea întregii comunităţi şi reprezintă eforturile comune ale instituţiilor statului cu atribuţii în prevenirea şi combaterea fenomenului TFU, organizaţiilor neguvernamentale şi interguvernamentale, misiunilor diplomatice în Moldova.

De asemenea, a fost prezentat şi aprobat Raportul de monitorizare a procesului de implementare a Strategiei Sistemului naţional de referire (SNR) pentru protecţia şi asistenţa victimelor şi potenţialelor victime ale traficului de fiinţe umane pe perioada anului 2012.

Acesta a scos în lumină eficacitatea măsurilor întreprinse şi impactului acestor măsuri asupra victimelor şi potenţialelor victime ale TFU, pe parcursul anului 2012 pe de o parte şi necesitatea dezvoltării în continuare a capacităţii SNR cu extindere la nivel de comunitate.

În contextul reformei MAI, a fost prezentată activitatea instituţiei cu privire la acţiunile întreprinse de către reprezentanţii organelor de drept în domeniul combaterii TFU şi prezentate necesităţile de sporire a capacităţilor de investigare, monitorizare şi control al caracterului infracţional al fenomenului TFU pe întreg  teritoriu al RM.

De asemenea, membrii Comitetului naţional au aprobat priorităţile naţionale antitrafic şi a Secretariatului permanent pentru anul 2013.

 

 

   

 

antitrafic, Combats trafficking in women and children, Campanie de conştientizare a fenomenului de trafic de persoane, antitrafic moldova, antitrafic gov md