Abonare noutăţi
    
Urmărește-ne pe
Prima   »  Presa   »  Comunicate de presă » În perioada 15 -20 octombrie 2013 este marcată „Săptămîna AntiTrafic"

În perioada 15 -20 octombrie 2013 este marcată „Săptămîna AntiTrafic"

  imprimare
15.10.2013   4835 Accesări  

În perioada 15-20 octombrie curent, Comitetul naţional pentru combaterea traficului de fiinţe umane alături de Secretariatul permanent, autorităţile publice centrale şi locale, organizaţiile neguvernamentale şi internaţionale din Republica Moldova marchează „Săptămîna AntiTrafic", menită să informeze şi să sensibilizeze societatea despre riscurile dar şi despre consecinţele traficului de fiinţe umane. Această iniţiativă este o dovadă a angajamentului Guvernului Republicii Moldova de a preveni şi combate acest flagel, care subminează drepturile omului. 

Guvernul Republicii Moldova  a elaborat şi promovat un cadru normativ complex în domeniu, care vizează un set de prevederi strategice şi acţiuni concrete, care ţin să ghideze profesioniştii şi să producă rezultate de impact cu privire la prevenirea TFU, combaterea infracţiunilor, protecţia şi asistenţa victimelor şi potenţialelor victime ale acestui fenomen.

În domeniul de protecţie a drepturilor copilului, comunitatea AntiTrafic din Republica Moldova a reuşit să iniţieze şi să consolideze un sistem de protecţie în domeniul justiţiei juvenile, care este dedicat şi copiilor victime martori ale traficului de copii. Astfel:

-         a fost introdus articolul 1101 din Codul de Procedură Penală care reglementează Cazurile speciale de audiere a martorului minor,

-         sunt alocate spaţii necesare pentru realizarea acestor audieri, prin asigurarea unui mediu prietenos copiilor victime martori şi anume CAMERE de AUDIERI (Călăraşi, Anenii-Noi, Ocniţa, Soroca, Orhei, Cahul, Leova) – 7 raioane, dar menţionez deja experienţa in acest sens a partenerilor noştri Centrul Amicul şi Centrul internaţional La Strada;

-         toate aceste acţiuni, fiind însoţite şi de consolidarea capacităţilor specialiştilor, participanţi la audieri: psihologi, asistenţi sociali, coordonatori ai Echipelor multidisciplinare, ofiţeri de urmărire penală, procurori şi judecători de instrucţiune. 

Un obiectiv important îl constituie şi consolidarea mecanismului instituţional pentru combaterea traficului de copii şi anume crearea „Centrului pentru Combaterea Crimelor Informatice a Inspectoratului Naţional de Investigaţie”. În acest sens, specialiştii angajaţi au avut deja experienţa activităţii în  cadrul Centrului pentru Combaterea Traficului de Persoane. Iar ca un instrument pro-activ de investigare a crimelor via Internet dar şi de protecţie sigură Online a copilului serveşte experienţa inovativă şi serviciile create de către Centrul Internaţional La Strada. Aceste colaborări denotă expresia parteneriatului consolidat în RM pe domeniul prevenirii şi combaterii TFU.

Urmare celor relatate mai sus, în cadrul „Săptămînii AntiTrafic" vor fi realizate acţiuni pe întreg teritoriul ţării. Astfel, prin intermediul Comisiilor teritoriale pentru combaterea TFU, la posturile naţionale şi locale de televiziune vor fi difuzate 4 spoturi publicitare tematice, pentru prevenirea şi combaterea fenomenului traficului de fiinţe umane (TFU), de asemenea, vor fi organizate lecţii publice atît cu studenţii instituţiilor universitare cît şi cu elevii din liceele şi colegiile din ţară.

Pe 18 octombrie, cînd este marcată „Ziua Europeană de luptă împotriva TFU", va fi lansată Expoziţia foto cu genericul  aRtitudine impotriva traficului de fiinţe umane”,  şi în 20 octombrie în incinta Cinematografului GAUDEAMUS va fi rulat filmul „Calea ruşinii”, film mut prezentat pe fundalul muzicii interpretate live – o formă atractivă pentru publicul tînăr.  

Data de 18 octombrie a fost desemnată în anul 2007 de către Comisia Europeană „Zi europeană de luptă împotriva traficului de fiinţe umane", urmărindu-se creşterea gradului de conştientizare a societăţii asupra acestui fenomen.

 

 

 

   

 

antitrafic, Combats trafficking in women and children, Campanie de conştientizare a fenomenului de trafic de persoane, antitrafic moldova, antitrafic gov md