Abonare noutăţi
    
Urmărește-ne pe
Prima   »  Presa   »  Comunicate de presă » Şedinţa Comitetului naţional pentru combaterea TFU din 9 aprilie 2015

Şedinţa Comitetului naţional pentru combaterea TFU din 9 aprilie 2015

  imprimare
09.04.2015   3212 Accesări  

Astăzi, 09 aprilie 2015, Comitetul naţional pentru combaterea traficului de fiinţe umane (CN CTFU) s-a întrunit în prima şedinţă după investirea noului Guvern. 

Şedinţa a fost prezidată de către Viceprim-ministrul doamna Natalia GHERMAN, Ministrul afacerilor externe şi integrării europene, Preşedinte al Comitetului naţional. Pe agenda şedinţei au fost incluse subiecte prioritare pentru Guvern, în contextul implementării politicilor naţionale de prevenire şi combatere a traficului de fiinţe umane.

În cadrul sesiunii de deschidere a şedinţei, doamna Gherman a trecut în revistă informaţia tehnică cu privire la rolul şi competenţele Comitetului naţional pentru CTFU şi tehnicile de lucru ale Comitetului.

Ulterior, au fost prezentate şi aprobate:

- Raportul naţional în domeniul prevenirii şi combaterii  traficului de fiinţe umane pentru anul 2014 şi

- Raportul de monitorizare a procesului de implementare a Strategiei Sistemului naţional de referire (SNR) pentru protecţia şi asistenţa victimelor şi potenţialelor victime ale traficului de fiinţe umane, pe perioada anului 2014 şi Mecanismul de plasament în regim de urgenţă a victimelor TFU - adult/copil. Participarea reprezentantului legal al copilului la audierea acestuia. Urmare a prezentării, au fost puse în discuţie riscurile legate de neasigurarea durabilităţii serviciilor sociale prestate de către administraţia publică locală.

Rapoartele naţionale în ultimul capitol conţin concluzii şi recomandări, care ulterior urmează a fi implementate de către instituţiile competente pentru a îmbunătăţi politica naţională de prevenire şi combatere a TFU. De asemenea Rapoartele demonstrează şi gradul de realizare a documentelor de politici din domeniul vizat de către autorităţile administraţiei publice în parteneriate consolidate cu societatea civilă, Organizaţiile Internaţionale şi Comunitatea de Donatori.

Conform Agendei şedinţei, au fost prezentate şi discutate şi alte subiecte importante din domeniu, cum ar fi: 

 Ministerul justiţiei a prezentat proiectul de Lege cu privire la reabilitarea victimelor infracţiunilor. Acest proiect vine să realizeze şi prevederile Convenţiei CoE cu privire la lupta împotriva TFU, care reglementează compensarea de către stat a prejudiciului victimei TFU. Ulterior va fi organizată o şedinţă de lucru cu participarea MJ, MF, Secretariatului permanent al CN CTFU şi altor instituţii interesate pentru a identifica mecanismele de compensare.

Un alt subiect foarte important a fost evaluarea Guvernului RM cu privire la implementarea Convenţiei CoE privind lupta împotrivă TFU (runda a doua), precum şi pregătirea şi desfăşurarea Misiunii de evaluare de către raportorii GRETA.

S-a luat act despre angajamentele instituţiilor competente din domeniul TFU, priorităţile naţionale ale comunităţii antitrafic şi a Secretariatului permanent pentru anul 2014.

 

 

 

   

 

antitrafic, Combats trafficking in women and children, Campanie de conştientizare a fenomenului de trafic de persoane, antitrafic moldova, antitrafic gov md