Abonare noutăţi
    
Urmărește-ne pe
Prima   »  Presa   »  Comunicate de presă » Conferinţă de presă cu privire la lansarea Campaniei naţionale „Săptămâna de luptă împotriva traficului de fiinţe umane"

Conferinţă de presă cu privire la lansarea Campaniei naţionale „Săptămâna de luptă împotriva traficului de fiinţe umane"

  imprimare
19.10.2016   5161 Accesări  

      Astăzi, 18 octombrie 2016, ora 11.00, a avut loc conferinţa de presă, prezidată de către Vicepreşedintele Comitetului naţional pentru combaterea traficului de fiinţe umane, ministrul afacerilor interne, domnul Alexandru Jizdan şi viceministrul muncii, protecţiei sociale şi familiei, doamna Viorica Dumbrăveanu. Evenimentul a  lansat Campania naţională „Săptămâna de luptă împotriva traficului de fiinţe umane", care se va desfăşura în perioada 18 - 24 octombrie 2016.

      La acest eveniment au participat reprezentanţi ai Secretariatului permanent al Comitetului Naţional pentru combaterea traficului de fiinţe umane, Centrului pentru Combaterea Traficului de Persoane, Ministerului Muncii, Protecţiei Sociale şi Familiei, Ministerului Educaţiei, Inspectoratului de Stat al Muncii, precum şi partenerii de implementare a politicilor naţionale antitrafic - Organizaţia Internaţională pentru Migraţie, Ambasada SUA în Moldova, CI „La Strada", ATIP Moldova, Centru de Drept Căuşeni şi reprezentanţi mass-media.

      Domnul Alexandru Jizdan, ministrul afacerilor interne a remarcat importanţa CCTP menţionând că acesta  reprezintă unitatea primară de combatere a traficului de fiinţe umane, cu  competenţă de urmărire penală şi organ special de investigaţii, care descoperă noi tendinţe ale fenomenului TFU, ce implică atât modificarea radicală a unor metode de recrutare a victimelor, cât şi apariţia unor noi forme de exploatare, care adesea nu au mai fost întâlnite nici pe arena internaţională.

      A fost menţionat, că pe parcursul anului curent, se manifestă o tendință descendentă a infracțiunilor de TFU, comparativ cu perioadele analogice a anilor precedenți (a.2014, a.2015), fiind înregistrate 94 infracțiuni de TFU vis-a-vis de 125 şi 126 infracţiuni înregistrate în anii precedenţi.

      Cu referire la formele exploatării a TFU, pe parcursul ultimilor ani, se observă o creştere a infracţiunilor de TFU în scop de exploatare prin muncă forțată, fiind înregistrată, astfel, o ascendenţă a numărului de victime bărbaţi identificați în comparaţie cu numărul de victime femei.  

      În perioada anului curent în cadrul investigațiilor efectuate de către organele de poliție, s-a conturat o nouă tendinţă, de exploatare a victimelor în traficul de droguri pe teritoriul Federației Ruse, fiind, astfel, identificate 18 victime bărbaţi, cu vârstele cuprinse între 21-35 ani.

      Viceministrul muncii, protecţiei sociale şi familiei, doamna Viorica Dumbrăveanu a reiterat că în anul 2015, Sistemul Naţional de Referire a oferit asistenţă pentru 98 victime ale traficului de fiinţe umane, dintre acestea 45 femei, 30 bărbaţi şi 23 copii. Iar numărul potenţialor victime ale traficului de fiinţe umane este de 402 persoane. În acest context, a fost remarcată  activitatea Centrului de Asistenţă şi Protecţie pentru Victime şi Potenţialele Victime ale TFU, care se află în subordinea MMPSF şi are în competenţă  acordarea suportului respectiv acestei categorii de beneficiari. În decursul a 6 luni a anului 2016 au fost asistate 54 victime ale TFU şi 266 potenţiale victime ale TFUEste de remarcat că acesta nu este unicul serviciu de acest fel, pe întreg teritoriul republicii activează 8 centre similare.

      Generalizînd cele menţionate în cadrul conferinţei de presă, se poate afirma cu certitudine că Guvernul Republicii Moldova îşi consolidează continuu poziţia în faţa fenomenului TFU prin perfecţionarea politicilor naţionale antitrafic şi crearea parteneriatelor cu societatea civilă şi organizaţiile internaţionale.

      Activităţile din cadrul Campaniei naţionale sunt desfăşurate conform unei Matrici, care poate fi accesată pe site-ul oficial http://antitrafic.gov.md/public/files/Matricea_antitrafic_18-24_octombrie_2016.pdf. 

 

 

   

 

antitrafic, Combats trafficking in women and children, Campanie de conştientizare a fenomenului de trafic de persoane, antitrafic moldova, antitrafic gov md