Abonare noutăţi
    
Urmărește-ne pe
Prima   »  Presa   »  Comunicate de presă » Lansarea Campaniei ”Invizibili printre noi”

Lansarea Campaniei ”Invizibili printre noi”

  imprimare
29.03.2017   2564 Accesări  

La 28 martie curent, în or. Căușeni a fost lansată Campania naţională "Invizibili printre noi". Gazdă a evenimentului a fost preşedintele raionului domnul Nicolae Gorban. La deschidere au participat reprezentanţii instituţiilor administraţiei publice centrale ( SP al CN CTFU; CCTP al INI; IGP), partenerii de implementare. De asemenea au participat membrii Comisiei teritoriale pentru combaterea traficului de fiinţe umane (TFU), membrii Echipei multidisciplinare teritoriale Căuşeni, primarii comunelor, asistenţi sociali, specialişti de la Comisariatul de poliţie, Direcţia raională de învățământ, prestatori de servicii sociale, societatea civilă, locuitori ai raionului Căuşeni și mass-media locală. 

Activitatea respectivă este o continuare a campaniilor realizate în Ucraina și Belorusia în cadrul Programului împotriva traficului de ființe umane, finanțat de către Ministerul Afacerilor Externe al Regatului Norvegiei și implementată de către Misiunea OIM în Moldova.  Evenimente similare vor avea loc ulterior și în alte 7 unități administrativ - teritoriale: UTA Găgăuzia, Leova,  Cimișlia,  Ungheni, Ocnița, Soroca și Șoldănești.

Scopul Campaniei constă în informarea societății cu privire la riscurile și consecințele fenomenului TFU, cu accent pe grupurile de risc, în special din mediul rural. Mesajele sunt transmise prin intermediul a 10 figurine umane (adulţi, copii) pe care sunt inscripționate istorii reale ale victimelor traficului care trăiesc printre noi, dar de multe ori rămân nevăzute și simbolizând trăirile a peste 3000 victime, cetățeni ai Republicii Moldova, identificate şi asistate, începând cu anii 2000 până în prezent. În acelaşi timp, menţionăm că mult mai multe victime au rămân tăcute printre noi  

După lansarea oficială a Campaniei, a fost desfăşurat un atelier de lucru la care au participat membrii specialiştii prezenţi la eveniment. În cadrul atelierului au fost puse în discuție subiecte ce țin de eficientizarea acțiunilor întreprinse în domeniul prevenirii TFU prin implicarea fiecărui actor în parte în limita responsabilităților și intereselor profesionale la nivelul raionului Căușeni.

În cadrul Campaniei, timp de o săptămână, câteva siluete umane (femei, bărbați și copii), care simbolizează soarta miilor de victime ale TFU, vor fi amplasate în locuri publice. Pe fiecare siluetă este inscripționată câte o istorie reală a victimelor TFU, care trăiesc printre noi, dar de multe ori rămân a fi nevăzute. Istoriile vor fi scrise în limba română, rusă și limbile unor etnii ce locuiesc pe teritoriul Republicii Moldova (găgăuză, ucraineană, romani).

 

 

 

   

 

antitrafic, Combats trafficking in women and children, Campanie de conştientizare a fenomenului de trafic de persoane, antitrafic moldova, antitrafic gov md