Abonare noutăţi
    
Urmărește-ne pe
Prima   »  Presa   »  Ştiri şi Evenimente » Atelier regional (Sud) cu reprezentanții Comisiilor teritoriale pentru combaterea traficului de ființe umane

Atelier regional (Sud) cu reprezentanții Comisiilor teritoriale pentru combaterea traficului de ființe umane

  imprimare
01.11.2017   1676 Accesări  

La 31 octombrie 2017 reprezentanții autorităților publice din raioanele Taraclia, Basarabeasca, Cahul, Leova, Hîncești, Cimișlia și Cantemir au fost invitați în cadrul unui atelier de lucru pentru a discuta diverse aspecte ale prevenirii și combaterii traficului de ființe umane (TFU).
Subiectele incluse în agenda zilei au fost complementate cu diverse tematici referitoare la necesitatea reconceptualizării Sistemului Național de Referire pentru asistența și protecția victimelor și potențialelor victime ale TFU urmare a analizei efectuate pe acest segment, pachetul de servicii sociale garantate de către stat, necesitatea evaluării situației înregistrate la nivel de localitate în vederea prioritizării necesităților, particularitățile Legii nr. 137/2016 cu privire la reabilitarea victimelor infracțiunilor, activitatea Comisiei interdepartamentale ce urmează a fi creată pentru compensarea financiară de către stat a prejudiciului cauzat prin infracţiune, precum și modificările propuse spre aprobare la Legea 241/2005 cu privire la prevenirea şi combaterea TFU.
Participanții au făcut schimb de opinii și informații, relatând inclusiv și impedimentele cu care se confruntă la nivel local.
Astfel, au fost menționate probleme ce țin de:
- asigurarea victimelor și potențialelor victime ale TFU cu polițe de asigurare medicală,
- practicarea cerșitului, în special în autogări,
- practicarea vagabondajului de către tineri,
- documentarea persoanelor aflate în dificultate,
- migrația părinților și creșterea numărului de copii nesupravegheați,
- subalimentația copiilor și tinerilor din familiile social vulnerabile, 
- lipsa cadrelor profesionale, în special în sectorul de medicină și poliție,
- ineficiența/lipsa programelor de susținere economică  a familiilor, etc.
Acestea, precum și alte constatări înregistrate pe parcursul realizării atelierelor vor fi reflectate în cadrul Strategiei naționale de prevenire și combatere a TFU pentru anii 2018-2023, în vederea formulării obiectivelor și acțiunilor de redresare a situației pentru a fi incluse în Planul de acțiuni pentru realizarea Strategiei (anii 2018-2020).

Amintim că în perioada 3-31 octombrie curent, au fost realizate 5 ateliere, cu acoperire națională, antrenând în  platforma de lucru reprezentanții din 34  de raioane. Discuții similare sunt planificate a fi realizate și în UTA Găgăuzia.
Evenimentele au fost organizate de către Secretariatul permanent al CN CTFU cu suportul Misiunii OSCE în Moldova și implicarea Centrului pentru combaterea traficului de persoane, precum și Centrului de asistență și protecție a victimelor și potențialelor victime ale TFU.

 

 

   

 

antitrafic, Combats trafficking in women and children, Campanie de conştientizare a fenomenului de trafic de persoane, antitrafic moldova, antitrafic gov md