Abonare noutăţi
    
Urmărește-ne pe
Prima   »  Presa   »  Ştiri şi Evenimente » Ședința Grupului tehnic coordonator al Secretariatului permanent al CN CTFU

Ședința Grupului tehnic coordonator al Secretariatului permanent al CN CTFU

  imprimare
30.11.2017   2375 Accesări  

Grupul tehnic coordonator (GTC) al Secretariatului permanent al CN CTFU, își continuă activitatea într-o nouă componență.

Astfel, la 29 noiembrie 2017, reprezentanții autorităților publice centrale cu competențe în domeniul asistenței, protecției victimelor TFU, prevenirii și combaterii TFU (în calitate de membri ai GTC), precum și partenerii  de dezvoltare (reprezentanți ai Ambasadei SUA, misiunilor OSCE și OIM în Moldova, ICMPD și Fundaţiei elveţiene "Terre des Hommes") s-au întrunit în ședință de lucru organizată de către Secretariatul permanent și susținută de către Misiunea OSCE în Moldova.

În cadrul evenimentului au fost prezentate proiectele finale ale Strategiei naţionale de prevenire şi combatere a TFU pentru anii 2018 - 2023 și Planului de acțiuni pentru anii 2018-2020 în vederea implementării Strategiei, ulterior fiind validate modificările operate în documentele de politici ca rezultat al activităților în cadrul grupurilor de lucru tematice din 20 și 24 noiembrie curent.

În scopul elucidării unor aspecte referitor la conținutul și definitivării parcursului proiectului Strategiei și Planului de acțiuni, la ședință au fost invitați Andrei Lutenco, expert naţional, care a comunicat rezultatele studiului „Funcţionarea Sistemului naţional de referire pentru protecţia şi asistenţa victimelor şi potenţialelor victime ale TFU în Republica Moldova. Lecţii învăţate şi perspective" și  Diana Hîncu, reprezentant local al ICMPD în Moldova, care a adus în discuție recomandările elaborate urmare a studiului „Evaluarea Sistemului naţional de referire pentru protecţia şi asistenţa victimelor şi potenţialelor victime ale TFU în Republica Moldova", efectuat de către expertul internaţional Liliana Sorentino.

De asemenea, au fost expuse informații privind activitățile Secretariatului permanent în perioada iunie-noiembrie curent, inclusiv despre activitățile întreprinse în cadrul Campaniei naționale "Săptămâna de luptă împotriva TFU", precum și gradul de implementare a "Setului de măsuri privind realizarea acțiunilor prioritare în domeniul prevenirii și combaterii TFU, până la 31 decembrie 2017", acest ultim subiect fiind complementat cu intervențiile reprezentanților instituțiilor responsabile de implementarea Setului de măsuri referitor la barierele întâmpinate în realizarea acțiunilor.

Participanții la ședință au vociferat problemele confruntate la aplicarea politicilor în domeniu și, respectiv au fost formulate tematicile ce urmează a fi abordate în anul 2018 în vederea identificării soluțiilor de depășire a dificultăților.

În acest context, printre subiectele propuse pe agenda ședințelor de activitate a GTC, menționăm:

- asigurarea medicală garantată de stat a victimelor TFU,

- semnarea Acordului cu Ucraina privind cooperarea în domeniul repatrierii victimelor TFU, traficului ilegal de migranți, copiilor neînsoțiți și migranților aflați în dificultate,

- angajarea legală sigură a cetățenilor moldoveni peste hotarele țării,

- consolidarea capacităților specialiștilor în scopul identificării victimelor TFU printre cetățenii străini, solicitanți de azil, etc.

 

 

   

 

antitrafic, Combats trafficking in women and children, Campanie de conştientizare a fenomenului de trafic de persoane, antitrafic moldova, antitrafic gov md