Abonare noutăţi
    
Urmărește-ne pe
Prima   »  Presa   »  Ştiri şi Evenimente » Procurorii specializați în aplicarea legii cu privire la combaterea traficului de ființe umane și trafic de copii din procuraturile teritoriale au fost instruiți

Procurorii specializați în aplicarea legii cu privire la combaterea traficului de ființe umane și trafic de copii din procuraturile teritoriale au fost instruiți

  imprimare
29.05.2018   728 Accesări  

Zeci de procurori din țară, specializați în domeniul combaterii traficului de ființe umane (TFU) și a traficului de copii (TC) au participat la un atelier de lucru, desfășurat cu scopul consolidării capacităților profesionale,  privind aplicarea cadrului normativ din domeniul specificat.

Activitățile de instruire au loc în perioada 28 - 29 mai, curent. Evenimentul a fost organizat de către Procuratura Generală în parteneriat cu Misiunea OIM  în Moldova, Secretariatul permanent al Comitetului național pentru combaterea TFU din cadrul Cancelariei de Stat și cu suportul financiar al Departamentului de Stat SUA.

În cadrul evenimentului, procurorii au fost familiarizați cu modul de funcţionare a mecanismului instituţional, care asigură realizarea paradigmei 4P, direcţii principale menite să diminueze fenomenul TFU: prevenire, protecţie, pedepsire şi parteneriat (cooperare) și coordonarea politicilor la nivel național și internațional. Au fost discutate standardele în efectuarea urmării penale și judecarea cazurilor de TFU, TC, infracțiuni conexe sau asimilate acestora. Subiectul asistenței și protecției victimelor TFU în procesul de urmărire penala a fost un alt obiectiv important în cadrul discuțiilor.

O atenție deosebită a fost acordată ultimelor tendințe ale fenomenului TFU. Printre acestea au fost notate: forme noi de exploatare precum, cerșetoria forțată, utilizarea persoanelor în transportarea drogurilor (cărăuși de droguri), în cultivarea de canabis, fraudarea sistemului de prestații sociale, exploatare multiplă, prelevare de celule. În acest context au fost abordate și propuneri de îmbunătățire a cadrului legal, inclusiv prin criminalizarea unor forme de exploatare.

La rândul lor, procurorii din teritoriu au menţionat dificultățile cu care se confruntă în activitatea lor şi au făcut schimb de experienţe cu privire la efectuarea urmăririi penale în cazurile de TFU, inclusiv pe dimensiunea colaborării transfrontaliere.

 

 

   

 

antitrafic, Combats trafficking in women and children, Campanie de conştientizare a fenomenului de trafic de persoane, antitrafic moldova, antitrafic gov md