Abonare noutăţi
    
Urmărește-ne pe
Prima   »  Presa   »  Ştiri şi Evenimente » Ședința Grupului tehnic coordonator al Secretariatului permanent al Comitetului naţional pentru combaterea traficului de fiinţe umane.

Ședința Grupului tehnic coordonator al Secretariatului permanent al Comitetului naţional pentru combaterea traficului de fiinţe umane.

  imprimare
22.06.2018   845 Accesări  

La 22 iunie curent, Secretariatul permanent al Comitetului naţional pentru combaterea traficului de fiinţe umane (SP), cu suportul Misiunii OSCE în Moldova au organizat ședința Grupului tehnic coordonator (GTC).

În cadrul ședinței, SP a prezentat evoluțiile înregistrate în I semestru al anului curent.

Abordând prevederile Hotărârii Guvernului nr. 461 din 22.05.2018 "Cu privire la aprobarea Strategiei naţionale de prevenire şi combatere a TFU pentru anii 2018 - 2023 și a Planului de acțiuni pentru anii 2018-2020 în vederea implementării acesteia", membrii GTC au fost invitați să se expună referitor la provocările privind realizarea activităților incluse în Planul de acțiuni sus-numit.  

De asemenea, invitații au prezentat cele mai importante realizări și evenimente organizate în domeniul prevenirii și combaterii traficului de ființe umane (TFU), pe parcursul anului 2018.

Au fost puse în discuție și aspectele privind conceptualizarea și pilotarea Echipei mobile în vederea identificării timpurii a cazurilor de TFU, precum și finalizarea Memorandumului de colaborare în scopul acordării asistenței și protecției victimelor TFU.

Reprezentantul Ministerului Afacerilor Externe și Integrării Europene a reiterat despre concursul național pentru selectarea candidaților în vederea supliniri poziției de membru al GRETA, cu mențiuni despre extinderea termenului de depunere a dosarelor pentru accesarea concursului.

Un segment identificat pe parcursul ședinței, care urmează a fi consolidat, a fost necesitatea instruirilor tematice anuale ale funcționarilor consulari, aceștia constituind pârghii de asigurare a respectării drepturilor cetățenilor Republicii Moldova aflați peste hotarele țării.

Cu titlu de informare, reprezentantul Procuraturii Generale a adus la cunoștință despre proiectele de modificare a cadrului legal în domeniu, inițiativele de îmbunătățire a acestuia, dar și despre unele concepte care vor fi elaborate ulterior, în baza unei analize ample a dosarelor penale.

Specializarea judecătorilor în examinarea cazurilor de TFU, a constituit un alt subiect care a prezentat interes pentru invitați, aceștia fiind cointeresați de aplicarea acestui mecanism inovativ în domeniul judecării infracțiunilor de TFU și crimelor conexe.

Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, de asemenea, a expus acțiunile planificate în vederea consolidării Sistemului național de referire, prin reconceptualizarea acestuia.

Tematica subiectelor cu interes sporit pentru comunitatea antitrafic, identificate iîn cadrul ședinței, vor fi abordate ulterior, la ședința Comitetului național pentru combaterea TFU.

 

 

 

 

   

 

antitrafic, Combats trafficking in women and children, Campanie de conştientizare a fenomenului de trafic de persoane, antitrafic moldova, antitrafic gov md