Abonare noutăţi
    
Urmărește-ne pe
Prima   »  Presa   »  Ştiri şi Evenimente » Ședința Comitetului național pentru combaterea traficului de ființe umane

Ședința Comitetului național pentru combaterea traficului de ființe umane

  imprimare
16.07.2018   1910 Accesări  

Astăzi, membrii Comitetului național pentru combaterea traficului de ființe umane s-au convocat în cea de-a doua ședință din anul curent.

Ședința a fost moderată de dna Tatiana Molcean, secretar de stat al Ministerului afacerilor externe și integrării europene și a întrunit membrii Comitetului național reprezentanți ai autorităților publice centrale, societății civile și misiunilor diplomatice.

Ambasada SUA în Moldova a relevat aspecte generale despre Raportul Departamentului de Stat al SUA privind situația traficului de persoane, ediția 2018, axându-se pe constatările de bază și recomandările pentru Republica Moldova. A fost remarcată avansarea cu o treaptă a Moldovei în clasamentului Raportul menționat, iar autoritățile naționale au fost încurajate pentru a spori eforturile în domeniu.

Prin prisma realizării recomandărilor Raportului Departamentului de Stat al SUA au fost prezentate rezultatele activității pentru primele 6 luni ale anului 2018 și perspective pe segmentele investigare, urmărire penală, asistența și protecția victimelor traficului de ființe umane de către Centrul pentru combaterea traficului de persoane, Procuratura Generală și Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale.

Un alt subiect important pentru Republica Moldova și discutat în cadrul ședinței, s-a referit la desemnarea experților în vederea suplinirii poziţiei de membru al Grupului de experţi privind lupta împotriva traficului de fiinţe umane (GRETA) și situația actuală a concursului național. Potrivit regulilor de procedură ale GRETA, la data de 31 decembrie 2018 expiră mandatul a 7 din cei 15 membri actuali ai GRETA. Prin urmare, 43 ţări părţi la Convenţia Consiliului Europei privind lupta împotriva traficului de fiinţe umane, inclusiv Republica Moldova, au fost invitate să nominalizeze candidaţi pentru alegerile care vor avea loc la Strasbourg, la data de 9 noiembrie 2018.

Membrii Comitetului au reconfirmat angajamentele asumate în prevenirea și combaterea traficului de ființe umane, precum și intensificarea eforturilor în realizarea politicilor naționale și recomandărilor evaluatorilor internaționali în a doua jumătate a anului 2018.    

 

 

 

   

 

antitrafic, Combats trafficking in women and children, Campanie de conştientizare a fenomenului de trafic de persoane, antitrafic moldova, antitrafic gov md