Abonare noutăţi
    
Urmărește-ne pe
Prima   »  Presa   »  Ştiri şi Evenimente » 30 iulie - "Ziua mondială împotriva traficului de persoane"

30 iulie - "Ziua mondială împotriva traficului de persoane"

  imprimare
30.07.2018   3047 Accesări  

30 iulie, zi marcată pentru al cincilea an consecutiv, fiind proclamată "Ziua mondială împotriva traficului de persoane" de Adunarea Generală a Organizaţiei Naţiunilor Unite prin Rezoluţia 68/192 în 18 decembrie 2013. Marcarea acesteia este o chemare la acțiune pentru creşterea gradului de conştientizare despre fenomen, prevenirea acestuia, consecinţele asupra ființei umane, dar şi necesitatea promovării politicilor naționale de asistență şi protecţie a drepturilor acestora.

Moldova a fost avansată în Tier 2, clasament al Raportului anual al Departamentului de stat SUA. Acest Raport indică statelor progresele înregistrate, dar mai mult atrage atenţia la problemele existente, înaintând şi Recomandările de rigoare în vederea consolidării răspunsului Guvernelor pe acest domeniu. Printre recomandări se regăsesc și necesitatea de a îmbunătăți protecția victimelor și martorilor pe parcursul procedurilor judiciare, sporirea accesului la centre de asistență și instituții de reabilitare pentru victimele bărbați ai traficului de persoane, precum și instruirea polițiștilor, procurorilor și judecătorilor cu privire la o abordare centrată pe victimă în cadrul investigațiilor și urmăririlor penale, investigarea viguroasă, urmărirea penală și condamnarea traficanților, inclusiv a oficialilor guvernamentali complici la traficul de persoane. În acest sens, rămân multe de realizat, inclusiv pentru a fi clasaţi în Tier 1. 

Traficul de persoane rămâne a fi o problemă globală și reprezintă una dintre cele mai grave infracțiuni din lume, care afectează viața a milioane de oameni și le lezează demnitatea. Traficanții înșeală femei, bărbați și copii din toate colțurile lumii și îi forțează să intre în situații prin care sunt exploatați. Mirajul unei vieți mai bune devine o momeală ce îi face vulnerabili în fața traficanților de persoane. Fiecare țară din lume este afectată de traficul de persoane, fie ca țară de origine, de tranzit sau de destinație pentru victime. Republica Moldova mai este o țară de origine, dar în ultimii ani crește numărul persoanelor exploatate în interiorul țării. Statisticile Procuraturii Generale arată că, în decursul primelor 6 luni ale acestui an, în republică au fost înregistrate în total pe ţară - 96 infracţiuni comparativ cu 68 în aceiași perioada a anului 2017, care se referă la traficul de ființe umane (TFU). Au fost identificate 202 victime dintre care 165 adulte si 37 minori, dintre acestea 34 de persoane adulte au fost exploatate în țară, ceea ce constituie 20,6 % și 23 minori - 62%.

Conform statisticelor Ministerului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale au fost asistate și reabilitate în Centrele pentru asistență și protecție (cu plasament) 32 victime adulte și 9 victime minori. Activitatea centrelor este asigurată din bugetul de stat și acestea prestează servicii specializate, (până la un an), destinate victimelor, prezumatelor şi potenţialelor victime ale TFU. Ca și prioritate este să fie dezvoltat un serviciu cu plasament pentru bărbații victime ai TFU, inclusiv bărbați care sunt în dificultate și serviciu cu plasament pentru minorii, victime cu comportament antisocial, instituționalizarea și reglementarea cărora, reprezintă elemente noi pentru Republica Moldova.     

Acestea, dar și alte priorități sunt înglobate în documentul de politici național, aprobat prin Hotărârea Guvernului, 461/2018 - "Strategia naţională de prevenire şi combatere a traficului de ființe umane pentru anii 2018-2023 și Planul de acțiuni 2018-2020 în vederea realizării Strategiei". În cadrul ședinței Comitetului național pentru combaterea TFU din 16 iulie curent, au fost trecute în revistă rezultatele, obținute de către instituțiile administrației publice centrale în parteneriate consolidate cu societatea civilă, dar și problemele care necesită o soluționare prioritară.

Prin aportul zi de zi, adus de specialiştii comunităţii anti-trafic, printr-un efort şi parteneriat durabil, pot fi schimbate accentele în politica de prevenire şi combatere a TFU în Republica Moldova, cu scopul diminuării acestui flagel prin descoperirea traficanților, protejarea copiilor vulnerabili, a femeilor și bărbaților împotriva exploatării, precum și prin protejarea și reabilitarea victimelor și îmbunătățirea protecției drepturilor persoanelor supuse acestei infracțiuni.

 

 

 

 

   

 

antitrafic, Combats trafficking in women and children, Campanie de conştientizare a fenomenului de trafic de persoane, antitrafic moldova, antitrafic gov md