Abonare noutăţi
    
Urmărește-ne pe
Prima   »  Presa   »  Ştiri şi Evenimente » Ședința Comitetului național pentru combaterea traficului de ființe umane

Ședința Comitetului național pentru combaterea traficului de ființe umane

  imprimare
13.12.2018   1379 Accesări  

Astăzi, membrii Comitetului național pentru combaterea traficului de ființe umane (CN CTFU) s-au convocat în cea de-a treia ședință din anul curent.

Ședința a fost prezidată de dl Alexandru JIZDAN, ministru al afacerilor interne, vicepreședinte al CN CTFU și a întrunit membrii CN CTFU, reprezentanți ai autorităților publice centrale și parteneri de dezvoltare.

Reforma Secretariatului permanent al CN CTFU și asigurarea continuității acestuia de către Direcția nou creată în cadrul Cancelariei de Stat a fost unul dintre subiectele discutate, fiind reconfirmată activitatea în continuare pe segmentele de coordonare și monitorizare a politicilor anti-trafic. 

Tendințele, progresele și provocările în domeniul prevenirii și combaterii traficului de ființe umane, pe segmentele investigare, urmărire penală, asistența și protecția victimelor traficului de ființe umane pentru anul 2018 au fost enunțate de către Centrul pentru combaterea traficului de persoane, Procuratura Generală și Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale (MSMPS). Instituțiile își propun în continuare consolidarea capacităților specialiștilor din domeniu, intensificarea colaborării atât la nivel național cât și internațional prin semnarea Acordurilor de colaborare, consolidarea mecanismului de acumulare, evidență și analiză a datelor cu privire la infracțiunea de trafic de ființe umane. 

Un subiect stringent discutat s-a referit la fenomenul angajării provizorii în câmpul muncii peste hotarele țării a cetățenilor Republicii Moldova de către agențiile private și persoane fizice. Pe parcursul anului 2018 au fost identificate 44 victime exploatate prin muncă care au beneficiat de serviciile agențiilor de plasare în câmpul muncii, în cauzele penale examinate de Centrul pentru combaterea traficului de persoane. Lipsa licenței de activitate sau indicarea altor ţări de destinație, încasările de plăți ilegale pentru transportarea şi asigurarea locului de muncă, lipsa garanțiilor faţă de angajamentele promise persoanelor care beneficiază de serviciile prestate, constituie doar o parte din încălcările depistate urmare a verificărilor realizate. În vederea combaterii activității ilegale a agențiilor private de plasare în câmpul muncii peste hotare, MSMPS prin Legea nr. 105/2018 cu privire la promovarea ocupării forței de muncă și asigurarea de șomaj (care va intra în vigoare la 10.02.2019) a introdus noi prevederi cu privire la posibilitatea agențiilor private de a percepe anumite taxe. Totodată, în vederea eficientizării activității agențiilor private, MSMPS va revizui și ajusta cadrul legal și va aproba un mecanism de aplicare a noilor prevederi legale.

Aspectele specifice ale provocărilor existente vor fi discutate suplimentar de către specialiștii din domeniu în cadrul grupurilor de lucru tematice, rezultatele și progresele cărora vor fi prezentate în cadrul următoarei ședințe a CN CTFU.  

 

 

 

 

   

 

antitrafic, Combats trafficking in women and children, Campanie de conştientizare a fenomenului de trafic de persoane, antitrafic moldova, antitrafic gov md