Abonare noutăţi
    
Urmărește-ne pe
Prima   »  Presa   »  Ştiri şi Evenimente » Ședința Grupului tehnic coordonator al Secretariatului permanent al Comitetului național pentru combaterea traficului de ființe umane

Ședința Grupului tehnic coordonator al Secretariatului permanent al Comitetului național pentru combaterea traficului de ființe umane

  imprimare
23.04.2019   941 Accesări  

Astăzi, a avut loc ședința Grupului tehnic coordonator al Secretariatului permanent al Comitetului național pentru combaterea traficului de ființe umane. Ședința a fost organizată cu suportul Misiunii OSCE în Moldova și a întrunit reprezentanți ai autorităților publice centrale, altor instituții publice, parteneri de dezvoltare.

În cadrul evenimentului, Direcția secretariate permanente din cadrul Cancelariei de Stat a prezentat constatările și concluziile proiectului Raportului național de realizare a politicii de prevenire şi combatere a traficului de ființe umane pentru anul 2018, precum și prioritățile subdiviziunii în domeniul prevenirii și combaterii traficului de ființe umane (TFU).

Au fost trecute în revistă realizările instituțiilor pentru I trimestru al anului 2019, dar și abordate problemele cu care se confruntă specialiștii în activitatea lor. În același context, pentru asigurarea transparenței activităților preconizate, membrii Grupului tehnic coordonator au informat despre cele mai importante evenimente pe care și le-au propus instituțiile pentru anul curent.

Un subiect distinct pe agenda ședinței l-a constituit activitatea inspectorilor de muncă prin prisma identificării (prezumatelor) victime ale TFU și provocările existente în efectuarea controalelor inopinate în scopul identificării ilegalităților în raporturile de muncă.

O altă provocare și necesitate constantă pe parcursului ultimilor ani a constituit stabilirea mecanismului de acordare a statutului de (prezumată) victimă a TFU și identificarea instituției care acordă acest statut, ceea ce provoacă dificultăți în procesul documentării victimelor, acordării alocațiilor de integrare sau de reintegrare profesională etc.

În cadrul ședinței au fost abordate și alte subiecte cu interes sporit pentru comunitatea antitrafic, care vor constitui tematici distincte la următoarele ședințe ale Grupului tehnic coordonator, inclusiv vor fi abordate ulterior, la ședința Comitetului național pentru combaterea TFU.

 

 

 

   

 

antitrafic, Combats trafficking in women and children, Campanie de conştientizare a fenomenului de trafic de persoane, antitrafic moldova, antitrafic gov md