Abonare noutăţi
    
Urmărește-ne pe
Prima   »  Presa   »  Ştiri şi Evenimente » Promovarea eforturilor de dezvoltare a rezilienței față de exploatarea sexuală și comercială pentru adolescenți

Promovarea eforturilor de dezvoltare a rezilienței față de exploatarea sexuală și comercială pentru adolescenți

  imprimare
18.10.2020   1068 Accesări  

În contextul desfășurării Campaniei naționale „Săptămâna de luptă împotriva traficului de persoane", în perioada 19-25 octombrie, care marchează „18 octombrie - Ziua Europeană de luptă împotriva traficului de ființe umane", precum și conform prevederilor Strategiei Naționale cu privire la prevenirea și combaterea traficului de ființe umane pentru anii 2018-2023, au fost dezvoltate 2 spoturi video dedicate promovării acțiunilor de informare a publicului general și de prevenire a fenomenului de trafic de ființe umane cu un accent sporit pe grupurile cele mai vulnerabile.

Filmele au fost produse în cadrul proiectului „Dezvoltarea rezilienței față de exploatarea sexuală și comercială pentru adolescenții din cadrul școlilor profesionale", implementat de Centrul Naţional de Prevenire a Abuzului faţă de Copii (CNPAC), în parteneriat cu Direcția Secretariate permanente a Cancelariei de Stat, Ministerul Educației, Culturii și Cercetării, cu suportul financiar al Ambasadei Regatului Țărilor de Jos.

Conștientizarea consecințelor bullying-ului și a cyberbullying-ului, a riscurilor autoproducerii conținuturilor cu caracter sexual și publicării acestora în mediul online, precum și încurajarea adolescenților de a apela după ajutor în situații de pericol online au fost principalele obiective care au stat la baza producerii acestor filme informative ce redau situații de risc generate de către adolescenți în mediul online.

Protagoniștii, într-un film - fată, iar în altul - băiat, ajung în situații abuzive, plasând în mediul virtual fotografii cu tentă sexuală, urmare expunerii bullying-ului din partea colegilor de clasă. Filmele scot în evidență riscurile autogenerării conținuturilor online de către adolescenți, urmărind scopul de dezvoltare a rezilienței tinerilor față de riscurile abuzului și exploatării sexuale online.

Aceste filme sunt plasate pe platforma dedicată adolescenților www.12plus.md și urmează a fi diseminate pe mai multe platforme de informare a publicului larg.

Notă: Conform Studiului comparativ „Atitudinile sociale față de exploatarea sexual-comercială a copiilor și tinerilor", realizat de CNPAC în anii 2015 și 2019, trei pătrimi din populația Republicii Moldova consideră fenomenul abuzului și exploatării sexuale a copiilor drept o problemă reală a societății. Totodată, Studiul privind evaluarea cunoștințelor tinerilor din școli profesionale privind fenomenul exploatării sexual-comerciale, efectuat în 2019 cu sprijinul Ambasadei Regatului Țărilor de Jos, a scos în evidență faptul că o treime din tineri au percepții și cunoștințe eronate față de diferite aspecte ale fenomenului exploatării sexuale și a traficului de persoane.

Filmul cu istoria fetei:  https://www.youtube.com/watch?v=IXyO54t7hjk

Filmul cu istoria băiatului: https://www.youtube.com/watch?v=VgO32tL6R3E

 

 

 

 

 

 

   

 

antitrafic, Combats trafficking in women and children, Campanie de conştientizare a fenomenului de trafic de persoane, antitrafic moldova, antitrafic gov md