Abonare noutăţi
    
Urmărește-ne pe
Prima   »  Presa   »  Ştiri şi Evenimente » Raportul Grupului de experţi privind lupta împotriva traficului de fiinţe umane (GRETA) a fost publicat după cea de-a III-a rundă de evaluare

Raportul Grupului de experţi privind lupta împotriva traficului de fiinţe umane (GRETA) a fost publicat după cea de-a III-a rundă de evaluare

  imprimare
04.12.2020   959 Accesări  

La 3 decembrie 2020 a fost publicat Raportul GRETA privind implementarea Convenției Consiliului Europei privind lupta împotriva traficului de fiinţe umane de către Republica Moldova („Convenția"), în contextul celei de-a III-a runde de evaluare.

În Raport, GRETA evaluează progresul înregistrat de către Republica Moldova în implementarea Convenției, după evaluarea sa precedentă din anul 2016, cu o atenție sporită asupra accesului la justiție și remedii efective pentru victimele traficului de ființe umane („TFU").

Experții menționează consolidarea cadrului normativ și de politici în domeniu, în special modificările realizate la Codul Penal prin criminalizarea noilor forme de exploatare, Legea 241/2005 privind prevenirea și combaterea traficului de ființe umane, adoptarea Legii nr. 137/2016 privind reabilitarea victimelor infracțiunilor, precum și aprobarea Strategiei naţionale de prevenire şi combatere a traficului de fiinţe umane pentru anii 2018-2023 şi a Planului de acțiuni pentru anii 2018-2020 privind implementarea acesteia, prin Hotărârea Guvernului nr. 461/2018.

De asemenea, GRETA salută măsurile întreprinse de autorități pentru facilitarea angajării în cîmpul muncii a victimelor TFU, specializarea recentă a judecătorilor în examinarea cazurilor de TFU, precum și cooperarea internațională în domeniu.

Totodată, Raportul conține recomandări pe care Republica Moldova urmează să le realizeze și se referă la: garantarea accesului la justiție a victimelor TFU, prin acordarea asistenței specializate și asistenței juridice garantate de stat, informarea victimelor despre dreptul lor la compensație financiară și protecție de la intimidarea lor în timpul și după investigare sau procesului de judecată.

Mai multe recomandări se referă la facilitarea și garantarea accesului la compensare pentru victimele TFU, inclusiv prin colectarea probelor despre prejudiciul cauzat victimelor, aplicarea legislației privind sechestrarea și confiscarea activelor infracționale, precum și revizuirea cadrului normativ privind acordarea compensației de stat. În același context, autoritățile naționale urmează să întreprindă măsuri adiționale pentru a investiga prompt și aplica pedepse eficiente și proporționale.

Salutând eforturile autorităților în combaterea TFU în scop de exploatare prin muncă, experții recomandă majorarea numărului de inspectori de muncă și abilitarea acestora cu competențe care să le permită să dețină un rol major în identificarea și prevenirea cazurilor de TFU.

Referitor la asistență și protecție, GRETA recomandă finanțarea adecvată a Centrelor pentru asistență și protecție a victimelor TFU și asigurarea tuturor victimelor cu acces efectiv la sistemul public de sănătate.

Recomandările Raportului GRETA vor sta la baza elaborării noului Plan de acțiuni 2021-2023 privind implementarea Strategiei naţionale de prevenire şi combatere a traficului de fiinţe umane pentru anii 2018-2023.  

Raportul în limba engleză poate fi accesat pe pagina oficială a Consiliului Europei, la următorul link: https://rm.coe.int/greta-2020-11-fgr-mda-en/1680a09538 

 

 

   

 

antitrafic, Combats trafficking in women and children, Campanie de conştientizare a fenomenului de trafic de persoane, antitrafic moldova, antitrafic gov md