Abonare noutăţi
    
Urmărește-ne pe
Prima   »  Presa   »  Ştiri şi Evenimente » 30 iulie - Ziua mondială împotriva traficului de persoane

30 iulie - Ziua mondială împotriva traficului de persoane

  imprimare
30.07.2021   922 Accesări  

De 8 ani, la data de 30 iulie, întreaga lume marchează Ziua mondială împotriva traficului de persoane. Instituită de Adunarea Generală a Organizației Națiunilor Unite în anul 2013, această zi este un prilej în plus de conștientizare a fenomenului și de chemare la acțiune pentru a combate traficul de ființe umane prin descoperirea traficanților și abuzatorilor, protejarea copiilor vulnerabili, a femeilor și bărbaților împotriva exploatării, dar și prin sprijinirea și reabilitarea victimelor.

Ca stat parte la Convenția Consiliului Europei privind lupta împotriva traficului de ființe umane și la Convenția Națiunilor Unite împotriva criminalității transnaționale organizate și a Protocolului său adițional, Republica Moldova și-a asumat angajamentul de a preveni și combate traficul de persoane prin dezvoltarea unui cadru legislativ și instituțional, implementând politici naționale în domeniu și creând parteneriate cu societatea civilă și organizațiile internaționale.

Fenomenul traficului de ființe umane este unul care se schimbă și evoluează în permanență. În pofida tuturor eforturilor depuse de comunitatea anti-trafic, fenomenul continuă să existe încă în țara noastră. Bineînțeles, pandemia de Covid-19 din anul 2020, care a avut un impact economic global, a lăsat amprente dureroase mai ales în rândul persoanelor cu venituri reduse, aflate în grupurile vulnerabile. Iată de ce, depășirea acestor provocări la nivel național este o prioritate pentru Guvern și pentru întreaga  societate.

Organismele internaționale, care evaluează permanent eforturile statelor în domeniul antitrafic, apreciază progresele înregistrate de Republica Moldova, iar menținerea în acest an pe poziția 2 (Tier 2) în clasamentul Raportului privind traficul de persoane al Departamentului de Stat al SUA, confirmă faptul că țara noastră depune eforturi semnificative în vederea prevenirii și combaterii traficului de ființe umane.  

În ultimii ani am asistat la o creștere a numărului persoanelor exploatate în interiorul țării, dar totuși traficul extern în anul 2020 a prevalat. Potrivit datelor statistice oficiale, anul trecut au fost înregistrate 139 victime ale traficului de persoane, dintre care 23 de minori. Dintre acestea, 99 de victime adulte au fost exploatate în străinătate, comparativ cu 17 victime exploatate în interiorul țării. Din cele 23 de victime minore, 2 au fost identificate în străinătate, iar celelalte 21 înregistrate pe teritoriul țării.

Conform statisticilor Ministerului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale au fost asistate și reabilitate în Centrele pentru asistență și protecție (cu plasament) 51 de victime ale TFU (41 adulți și 10 minori). Din numărul total de victime asistate în Centrele prestatoare de servicii, toate victimele au beneficiat de asistență socială, 20 de asistență medicală, 18 de asistență juridică, 16 de asistență psihologică, iar alte 9 de profesionalizare/instruire.

În continuare, reiterăm angajamentul Guvernului față de prevenirea și combaterea traficului de ființe umane și ne propunem ca prioritățile identificate în domeniu și implementarea recomandărilor parvenite atât din partea Grupului de experți pentru lupta împotriva traficului de ființe umane (GRETA), precum și în baza Raportului anual al Departamentului de Stat SUA să fie incluse în viitorul documentul de politici național.  

În vederea marcării Zilei mondiale împotriva traficului de persoane, Secretariatul permanent al Comitetului național pentru combaterea traficului de ființe umane încurajează comunitatea anti-trafic din Republica Moldova - autoritățile publice centrale și locale, organizațiile internaționale, societatea civilă - să-și consolideze eforturile pentru prevenirea și combaterea acestui fenomen, să se implice și să fie solidari în contextul identificării, protecției, asistenței și integrării victimelor traficului de ființe umane.

 

 

 

   

 

antitrafic, Combats trafficking in women and children, Campanie de conştientizare a fenomenului de trafic de persoane, antitrafic moldova, antitrafic gov md