Abonare noutăţi
    
Urmărește-ne pe
Prima   »  Presa   »  Ştiri şi Evenimente » 15 ani de la intrarea în vigoare a Convenției Consiliului Europei privind lupta împotriva traficului de fiinţe umane

15 ani de la intrarea în vigoare a Convenției Consiliului Europei privind lupta împotriva traficului de fiinţe umane

  imprimare
03.02.2023   1015 Accesări  

Crearea a 7 Centre prestatoare de servicii specializate și un Serviciu de asistență și protecție a bărbaților - victime ale traficului de ființe umane, încheierea unui șir de Acorduri internaționale, dar și desfășurarea campaniilor anuale de senzibilizare și informare sunt doar câteva din realizările Guvernului în domeniul prevenirii și combaterii traficului de ființe umane.

La 1 februarie 2023 s-au împlinit 15 ani de la intrarea în vigoare a Convenției Consiliului Europei privind lupta împotriva traficului de fiinţe umane, Republica Moldova fiind prima țară care a ratificat Convenția (prin Legea nr. 67/2006).

Din momentul ratificării Convenției, autoritățile publice, cu suportul partenerilor de dezvoltare și societății civile, au creat și fortificat cadrul legislativ, de politici și instituțional cu rol nemijlocit de a preveni și combate traficul de ființe umane. Eforturile depuse în domeniu, prin prisma paradigmei 4P (Prevenire, Protecție, Pedepsire, Parteneriat) sunt incluse în Rapoartele naționale anuale de realizare a politicii de prevenire combatere a traficului de ființe umane. 

Pe parcursul acestor ani, au fost înregistrate realizări importante pe toate cele 4 segmente:

Prevenire- Campanii anuale de informare și sensibilizare a publicului larg despre riscurile și consecințele traficului de ființe umane

Protecție - Crearea a 7 Centre prestatoare de servicii specializate și un Serviciu de asistență și protecție a bărbaților - victime/ prezumate victime ale traficului de ființe umane

Pedepsire - Instituirea Unităților dedicate combaterii traficului de ființe umane (Centrul pentru combaterea traficului de persoane, Secţia combatere trafic de fiinţe umane din cadrul Procuraturii Generale, Secția Combaterea migrației ilegale și traficului de ființe umane din cadrul Direcției Investigații Speciale al Inspectoratului General al Poliției de Frontieră), și a cadrului legal care criminalizează traficul de ființe umane și crime conexe.

Parteneriat - Semnarea Acordurilor de colaborare interinstituționale, interguvernamentale, care facilitează efectuarea acțiunilor de prevenire și combatere a traficului de ființe umane, dar și migrația și munca sigură în afara țării a cetățenilor Republicii Moldova. 

Odată cu semnarea documentului, Republica Moldova şi-a asumat angajamentul în ceea ce priveşte lupta împotriva traficului de fiinţe umane şi, prin urmare, este monitorizată de către Grupul de experţi independenţi privind combaterea traficului de persoane din cadrul Consiliului Europei (GRETA). Evaluatorul internațional elaborează Rapoarte cu recomandări, ce urmează a fi implementate la nivel național.

În luna decembrie 2022, Guvernului Republicii Moldova a prezentat Raportul cu privire la implementarea Recomandărilor Raportului GRETA, publicat la 3 decembrie 2020, urmare a celei de-a III-a runde de evaluare.

Domeniul prevenirii și combaterii traficului de ființe umane continuă să fie unul prioritar pentru Republica Moldova și vor fi depuse eforturi pentru implementarea Convenției.

 

 

 

 

   

 

antitrafic, Combats trafficking in women and children, Campanie de conştientizare a fenomenului de trafic de persoane, antitrafic moldova, antitrafic gov md