Abonare noutăţi
    
Urmărește-ne pe
Prima   »  Presa   »  Ştiri şi Evenimente » Filmul „Culorile”: a iubi deloc nu înseamnă a fi Stăpân

Filmul „Culorile”: a iubi deloc nu înseamnă a fi Stăpân

  imprimare
19.11.2013   4320 Accesări  

A te îndrăgosti la prima vedere este un sentiment frumos şi absolut firesc, care face parte din natura umană. Însă dragostea la prima vedere poate oare fi o iubire adevărată? Gelozia este şi ea un semn al unei iubiri nemărginite? Relaţiile sexuale la începutul unei iubiri înseamnă oare întotdeauna expresia cea mai sinceră şi candidă a dragostei pentru toată viaţa?

La toate aceste întrebări caută răspuns protagoniştii, dar şi autorii filmului „Culorile”, realizat de Atelierul „Sergiu Prodan” în parteneriat cu Centrul Internaţional pentru Protecţia şi Promovarea Drepturilor Femeii „La Stra­da” şi a cărui primă proiecţie va avea loc pe 22 noiembrie curent la Centrul Cultural „Gaudeamus din Chişinău, orele 17:30

Inspirat din conţinutul celor circa 5.000 de apeluri la Telefonul de Încredere pentru femei, pe care îl gestionează de trei ani şi mai bine Centrul Internaţional „La Strada”, filmul aduce în atenţia spectatorului primele semne ale vi­o­lenţei chiar de la începutul unei relaţii în cuplu. Un tânăr poate fi, iniţial, o persoană fermecătoare, atentă la detaliile care plac fetei, îi îndepli­neşte pof­te­le, fiind galant şi afectuos pentru a o cuceri. Acesta este momentul în care victima se sim­te fermecată de modul de a fi al partenerului, de caracterul care pare perfect şi devine dependentă de gesturile lui drăgăstoase, inca­pa­bilă să vadă ce se ascunde în spatele lor. Ana, protagonista filmului, îşi întâlneşte bărbatul vieţii, care o curtează sincer şi frumos, astfel însăilându-se o iubire aparent de poveste. Dar numai până acolo de unde începe să-şi schimbe culorile şi să fie umbrită de prejudecăţi şi porniri de a stăpâni în totalitate viaţa partenerei. Anume acesta este itinerarul tematic al filmului. „Este o istorie nefericită de dragoste între doi tineri, dar care are un final fericit, afirmă Viorica Meşina, regizorul filmului.

De remarcat de asemenea că şi întregul colectiv de creaţie – atât regizorul, cât şi actori Dianna Rotaru, Ion Guzu, Irina Vacarciuc, Ina Colbasiuc, Nata Albot ş.a. – nu numai că au reuşit să prindă expresia de esenţă a fenomenului, dar şi surprind spectatorul cu jocul lor, cu felul cum s-au transfigurat în exponenţii protagoniştilor pe care îi reprezintă. „Mi-a fost greu să fac filmul, dar mi-a fost uşor şi plăcut sa lucrez cu ei”, mai reiterează Viorica Meşina.

Un film cu asemenea subiect este foarte actual şi extrem de necesar pentru tineri, dar şi pentru publicul larg în ansamblu. Ideea specialiştilor de la Centrul Internaţional „La Strada” a fost de a arăta cum se manifestă primele semne, elemente posesive ale unui partener sau altul, care, ulterior, pot escalada în diverse forme ale violenţei în familie. Cu atât mai grav este atunci când violenţa este îndreptată împotriva persoanelor dragi. La baza filmului stă de fapt intenţia şi dorinţa de a promova şi cultiva tinerilor abilităţi de recunoaştere a formelor mai puţin vizibile ale violenţei, cum sunt cea psihologică şi economică inclusiv, ceea ce ar fi să pună în gardă orice persoană implicată într-o relaţie. Acesta este, de fapt, adevărul cu care vine către public filmul”Culorile”. Demascarea multitudinii de forme şi nuanţe sub care se ascund pornirile de putere şi control, dezvăluind semnele cu ajutorul cărora ele pot fi recunoscute în perioada de început a unei relaţii, îi va ajuta pe tineri să înveţe să dezvolte o relaţie sănătoasă.

Proiecţia de lansare din 22 noiembrie dă startul Campaniei „16 zile de activism împotriva violenţei în bază de gen”, care se desfăşoară anul acesta între 22 noiembrie – 10 decembrie. Evenimentul va fi precedat de o expoziţie-vânzare, în scopuri caritabile, de obiecte confecţionate de victime ale violenţei în familie, iar în finalul proiecţiei, oaspeţi de onoare – Ingrid Tersman, Ambasadoarea Suediei în Republica Moldova, Valentina Buliga, ministrul muncii, protecţiei sociale şi familiei, Dorin Recean, ministrul afacerilor interne – vor susţine, pe marginea filmului, dar şi a fenomenului, o sesiune de dezbateri cu spectatorii. Evenimentul va fi extrapolat de asemenea şi în alte regiuni ale republicii – Centrul Internaţional „La Strada” va susţine o serie de proiecţii la Bălţi (2 decembrie), Soroca (4 decembrie), Cahul (9  decembrie), Comrat (6 decembrie), precum şi o reluare pentru liceenii din Chişinău (la acelaşi Centru Cultural „Gaudeamus” pe 13 decembrie).

Şi un Post-scriptum necesar. Pe toţi cei care se identifică oarecum cu eroina din filmul „Culorile” (sau cunosc asemenea cazuri), îi încurajăm să sune la Telefonul de Încredere al Centrului Internaţional „La Strada” 0 8008 8008 şi să ceară ajutor.  

 

 

 

   

 

antitrafic, Combats trafficking in women and children, Campanie de conştientizare a fenomenului de trafic de persoane, antitrafic moldova, antitrafic gov md