Abonare noutăţi
    
Urmărește-ne pe
Prima   »  Presa   »  Ştiri şi Evenimente » Republica Moldova face încă un pas spre justiţia prietenoasă copiilor

Republica Moldova face încă un pas spre justiţia prietenoasă copiilor

  imprimare
10.12.2013   5216 Accesări  

Camera regională de audiere a minorilor victime-martori ai infracţiunilor a fost deschisă în cadrul Procuraturii raionale din Călăraşi, graţie suportului Guvernului SUA.

Călăraşi, 10 decembrie 2013– Camera regională de audiere din cadrul Procuraturii raionale Călăraşi urmează să fie utilizată pentru intervievarea minorilor de până la 14 ani, victime sau martori ai abuzului sexual, violenţei în familie, traficului de fiinţe umane şi altor crime. Pe lângă participanţii la procese de investigare din Călăraşi aceasta va fi folosită şi de cei veniţi din raioanele vecine Străşeni şi Nisporeni. Specialiştii (psihologi, psihopedagogi, procurori şi judecători de instrucţie) din toate cele trei raioane au fost instruiţi în audierea copiilor victime–martori.

Audierea martorului minor în spaţii special amenajate are drept scop evitarea re-victimizării acestuia: copilul discută cu un specialist instruit (psihopedagog, psiholog) în condiţii prietenoase şi sigure, în timp ce ceilalţi participanţi la proces se află într-un spaţiu separat dotat cu dispozitivele audiovizuale care transmit şi înregistrează interviul în timp real, înregistrarea fiind ulterior utilizată în calitate de probă la dosar. Această modalitate de audiere permite să obţină declaraţii de la copiii care au suferit o traumă psihologică fără a-i prejudicia, mărturiile lor fiind mai complete, ceea ce asigură investigarea eficientă, probarea faptelor şi tragerea la răspundere a abuzatorilor.

Evenimentul de deschidere oficială, care a avut loc în contextul Zilei Internaţionale a Drepturilor Omului, a reunit Procurorul General al Republicii Moldova Dl Corneliu Gurin, Ambasadorul Statelor Unite în Republica Moldova Dl Willliam Moser şi Şeful Misiunii Organizaţiei Internaţionale pentru Migraţie în Republica Moldova Dl Antonio Polosa.

„Problema copiilor victime ale abuzului este complexă şi tragică din cauza impactului cumplit al acestuia  asupra vieţilor victimelor şi familiilor lor”, a declarat Dl Moser. „Ne aşteptăm foarte mult ca Republica Moldova să continue să îmbunătăţească cadrul legal pentru a asigura asistenţa şi mai bună a victimelor crimelor violente”.

Cheltuielile pentru amenajarea şi dotarea camerei de audiere din Călăraşi au constituit $17,000, aceasta fiind identică cu cea deschisă anul trecut la Bălţi, tot cu susţinerea Departamentului de Stat al Statelor Unite ale Americii. Suportul logistic a fost asigurat de către Organizaţia Internaţională pentru Migraţie, Misiunea în Republica Moldova, expertiza în evaluarea spaţiilor a fost asigurată în parteneriat cu Centrul Internaţional „La Strada”, la iniţiativa Secretariatul Permanent al Comitetului Naţional pentru Combaterea Traficului de Fiinţe Umane şi a Procuraturii Generale. Această activitate vine să realizeze prevederile art. 1101  din Codul de Procedură Penală cu privire la cazurile speciale de audiere a martorului minor, a Planului de acţiuni pentru implementarea Strategiei de reformă a sectorului justiţiei pentru anii 2011–2016 şi a Planului naţional de prevenire şi combatere a traficului de fiinţe umane pentru anii 2012-2013.  

 

   

 

antitrafic, Combats trafficking in women and children, Campanie de conştientizare a fenomenului de trafic de persoane, antitrafic moldova, antitrafic gov md