Abonare noutăţi
    
Urmărește-ne pe
Prima   »  Presa   »  Ştiri şi Evenimente » Ședinţa Comitetului naţional pentru combaterea traficului de fiinţe umane (TFU)

Ședinţa Comitetului naţional pentru combaterea traficului de fiinţe umane (TFU)

  imprimare
19.12.2013   2772 Accesări  

La data de 19 decembrie curent a avut loc ultima şedinţă a Comitetului naţional pentru combaterea traficului de fiinţe umane (TFU) stabilită pentru anul 2013. La şedinţă au participat membrii Comitetului Naţional cît şi reprezentanţii Organizaţiilor Neguvernamentale şi Organizaţiilor Internaţionale.

În cadrul şedinţei Doamna Natalia GHERMAN, Viceprim-ministru, Ministru al Afacerilor Externe şi Integrării Europene, Preşedinte al Comitetului Naţional pentru combaterea TFU a prezentat succint realizările obţinute de către comunitatea antitrafic pentru semestrul II al anului 2013. Ulterior, Secretara Comitetului Naţional, Dna Ecaterina BEREJAN a vorbit participanţilor despre procedura şi metodologia de definitivare/avizare şi promovare a proiectului Hotărîrii Guvernului pentru aprobarea Planului Naţional  de prevenire si combatere a TFU pentru 2014-2016 şi necesitatea consolidării eforturilor pentru a realiza acest proces cît mai eficient.

De asemenea a fost discutată detaliat şi procedura de raportare asupra gradului de realizare a Planului naţional 2012-2013 şi procedura de raportare faţă de Departamentul de Stat al SUA.

Reprezentaţii Ministerului Afacerilor Interne au subliniat necesitatea respectării angajamentelor de către instanţele de judecată în raport cu prevederile Legii Nr. 216 din  29.05.2003 cu privire la Sistemul informaţional integral automatizat de evidenţă a infracţiunilor, a cauzelor penale şi a persoanelor care au săvîrşit infracţiuni. Au fost reiterate şi alte lacune, recomandări ale Rapoartelor de evaluare externă cu privire la activitatea ineficientă în unele cazuri a judecătorilor.

Comentarii şi sugestii pertinente au fost lansate inclusiv şi de partenerii de implementare care au încurajat Comitetul să consolideze relaţiile de lucru mai ales cu sectorul justiţiei.

Totodată, MAI au adus argumentări pentru a lansa o iniţiativă de modificare a Codului Penal în vederea majorării sancţiunii pentru infracţiunea de „Organizare a Migraţiei Ilegale”.

 

La finele şedinţei a fost aprobată Hotărîrea Comitetului naţional.

 

   

 

antitrafic, Combats trafficking in women and children, Campanie de conştientizare a fenomenului de trafic de persoane, antitrafic moldova, antitrafic gov md