Abonare noutăţi
    
Urmărește-ne pe
Prima   »  Presa   »  Ştiri şi Evenimente » “Not for Sale (Nu pentru Vînzare) – Eforturi Comune Împotriva Traficului de Fiinţe Umane”

“Not for Sale (Nu pentru Vînzare) – Eforturi Comune Împotriva Traficului de Fiinţe Umane”

  imprimare
28.02.2014   2588 Accesări  

Conferinţa Consiliului Europei – OSCE  cu ocazia Preşedinţiei Austriei la Consiliul Europei şi Preşedinţiei Elveţiei la OSCE.

 

În perioada 17-18 februarie curent, delegaţia Republicii Moldova, compusă din  experţii din domeniul combaterii TFU şi Ambasada RM în Austria a participat la lucrările Conferinţei Internaţionale „Nu pentru Vînzare – Eforturi comune împotriva traficului de fiinţe umane, în Vienna, Austria.

Scopul acestei conferinţe a fost realizarea unui bilanţ al progreselor realizate până în prezent şi de a discuta provocările la punerea în aplicare a Convenţiei Consiliului Europei privind lupta împotriva traficul de fiinţe umane. Mecanismul GRETA al Consiliului Europei a monitorizat acţiunile antitrafic în mai mult de peste 30 de ţări. Evenimentul a prevăzut, de asemenea, oportunitatea schimbului de bune practici, instrumente elaborate şi aplicate conform Planului de Acţiune al OSCE pentru combaterea TFU şi cum standardele obligatorii, mecanismele de monitorizare şi strategiile de politici, pot consolida mutual eforturile comune pentru a conduce la acţiuni eficiente de combatere a traficului de fiinţe umane.

Cuvînt de deschidere la Conferinţă au avut oficiali de rang înalt, cum ar fi: Thorbjorn Jagland, Secretarul General al CoE, Lamberto Zannier, Secretarul General al OSCE, Sebastian Kury, Ministrul Afacerilor Externe şi Integrare al Austriei, Simonetta Sommaruga, Conselierul Federal, Şeful Departamentului Federal al Justiţiei şi Poliţiei al Confederaţiei Elveţiene s.a. Este foarte important să menţionăm că eforturile şi realizările RM în acest domeniu au fost apreciate de vorbitorii sesiunii de deschidere.

Conferinţă şi-a desfăşurat lucrările în cadrul a 4 sesiuni: Prevenirea, Identificarea şi Protecţia Victimei, Urmărirea Penală şi Parteneriatul /Coordonarea. Doamna Ana Revenco, şefa Centrului pentru Combaterea Traficului de Persoane a prezentat experienţa Republicii Moldova în cadrul celei de-a doua sesiuni.

Un subiect important al Conferinţei a ţinut şi de participarea doamnei Maria Grazia Giammarinaro pentru ultima data în funcţia sa de Reprezentant Special şi Coordonator pentru combaterea TFU al OSCE. Dumneaei a împărtăşit experienţa sa în funcţia dată, dar şi a venit cu recomandări pentru viitor.

Graţie doamnei Elisa Trossero, managerul Programului Antitrafic, ICMPD în această perioadă a fost organizată şi şedinţa operativă a Coordonatorilor Naţionali în domeniul AntiTrafic din Sud-Estul Europei (CNAT). Obiectivul acestei şedinţe a fost planificarea şi organizarea şedinţei ordinare a CNAT şi s-au identificat subiectele pentru discuţie. Această şedinţă va fi susţinută financiar şi logistic de către Misiunea OSCE în Republica Moldova şi se va desfăşura în luna iunie 2014 la Istanbul.

 

   

 

antitrafic, Combats trafficking in women and children, Campanie de conştientizare a fenomenului de trafic de persoane, antitrafic moldova, antitrafic gov md