Abonare noutăţi
    
Urmărește-ne pe
Prima   »  Presa   »  Ştiri şi Evenimente » 30 IULIE - ZIUA MONDIALĂ ÎMPOTRIVA TRAFICULUI DE PERSOANE

30 IULIE - ZIUA MONDIALĂ ÎMPOTRIVA TRAFICULUI DE PERSOANE

  imprimare
30.07.2014 - 31.07.2014   2657 Accesări  

 

30 IULIE - ZIUA MONDIALĂ ÎMPOTRIVA TRAFICULUI DE PERSOANE

este marcată pentru prima dată de comunitatea antitrafic din Republica Moldova

 

         Traficul de fiinţe umane constituie o violare gravă a drepturilor omului şi o atingere adusă demnităţii şi integrităţii fiinţei umane, fiind un fenomen care afectează inclusiv Republica Moldova, ca ţară de origine.

         La data de 14 noiembrie 2013, la iniţiativa Republicii Belarus, în cadrul Adunării Generale a Naţiunilor Unite, Comitetul al treilea a aprobat - marcarea Zilei Mondiale Împotriva Traficului de Persoane începând cu 30 iulie 2014.

         În vederea marcării pentru prima dată a Zilei mondiale împotriva traficului de persoane, Secretariatul permanent al Comitetului naţional pentru combaterea traficului de fiinţe umane încurajează comunitatea antitrafic din Republica Moldova - autorităţi publice centrale şi locale, organizaţiile neguvernamentale şi internaţionale, cetăţeni - să considere drept dată simbol pentru protecţia, asistenţa şi integrarea victimelor traficului de persoane şi să manifeste toleranţă ZERO faţă de traficul de persoane.  

         Ca parte semnatară a Convenţiei Naţiunilor Unite împotriva criminalităţii transnaţionale organizate şi a Protocolului adiţional privind prevenirea, reprimarea şi pedepsirea traficului de persoane, în special al femeilor şi copiilor, Republica Moldova şi-a asumat angajamentul de a preveni şi combate traficul de persoane prin dezvoltarea unui cadrul unitar legislativ şi instituţional, punând în uz politici naţionale pragmatice şi creând parteneriate cu societatea civilă şi organizaţiile internaţionale.

         Organismele europene şi cele internaţionale, care evaluează permanent eforturile statelor în domeniul antitrafic, apreciază progresele înregistrate de Republica Moldova, iar menţinerea, al 4-lea an consecutiv, pe nivelul 2 (Tier 2) în clasamentul Raportului privind traficul de persoane al Departamentului de Stat al SUA confirmă faptul că Moldova depune eforturi semnificative în vederea descurajării fenomenului TFU.

         Tendinţa traficului de persoane, uşor ascendentă, datorată în special, reformei MAI şi în consecinţă a activizării Centrului pentru Combaterea Traficului de Persoane reflectă faptul că, pe parcursul primului semestru al anului 2014, au fost înregistrate 98 infracţiuni de trafic de fiinţe umane, fapt care relevă o creştere cu 38% faţă de cele 71 identificate în perioada similară a anului precedent.

         De asemenea, conform datelor Ministerului Afacerilor Interne pe parcursul I-ului semestru al anului 2014, au fost identificate 167 victime ale traficului de fiinţe umane, ceea ce reprezintă o creştere cu cca 25,5 % faţă de semestrul I 2013.    Raportând numărul de victime per numărul de cazuri identificate în perioadele de comparaţie, constatăm că numărul de victime per caz identificat este în uşoară descreştere (72 cp/133 victime - 2013, 98 cp/167 victime - 2014). Acest fapt poate reprezenta un rezultat al dezvoltării continue a parteneriatului cu ONG-urile de profil şi societatea civilă, în vederea  sporirii gradului de sensibilizare şi informare a acesteia.

 

 

Informăm că la data de 17 iulie 2014, misiunea diplomatică a Republicii Belarus, în numele Grupului de Prieteni Uniţi împotriva traficului de persoane de la Geneva, în parteneriat cu Oficiul Înaltului Comisar ONU pentru Drepturile Omului şi Organizaţia Internaţională pentru Migraţie au organizat un eveniment special în vederea marcării Zilei Mondiale împotriva traficului de persoane.

 


Toate c/p fiind ponite de MAI/IGP.

 

 

 

   

 

antitrafic, Combats trafficking in women and children, Campanie de conştientizare a fenomenului de trafic de persoane, antitrafic moldova, antitrafic gov md