Abonare noutăţi
    
Urmărește-ne pe
Prima   »  Presa   »  Ştiri şi Evenimente » 30 iulie 2016, “Ziua mondială împotriva traficului de persoane”

30 iulie 2016, “Ziua mondială împotriva traficului de persoane”

  imprimare
30.07.2016   5222 Accesări  

      30 iulie, zi marcată pentru al treilea an consecutiv ca "Ziua mondială împotriva traficului de persoane", fiind proclamată de Adunarea Generală a Organizaţiei Naţiunilor Unite prin Rezoluţia 68/192 în 18 decembrie 2013. Prin  marcarea acesteia se tinde spre creşterea gradului de conştientizare a fenomenului, consecinţele acestuia asupra fiinţei umane, dar şi necesitatea promovării politicilor de reabilitare şi protecţie a drepturilor acestora.

      Vieţile a milioane de oameni din întreaga lume sunt vândute, implicînd la ziua de astăzi peste 20 de milioane de victime. Bărbaţi, femei şi copii cad în mâinile traficanţilor, atât în ţările lor cât şi în străinătate. Visul pentru o viaţă mai bună devine o momeală ce face pesrsoana vulnerabilă fie în ţară de origine, de tranzit sau de destinaţie. Traficul de persoane este o infracţiune gravă,  transnaţională şi este o industrie globală, care generează un venit estimat la peste 9 miliarde de dolari anual.

      Republica Moldova a ratificat Convenţia Naţiunilor Unite împotriva criminalităţii transnaţionale organizate (UNTOC) şi al Protocolului privind prevenirea, reprimarea şi pedepsirea traficului de persoane, în special al femeilor şi copiilor (Protocolul de la Palermo) prin Legea nr.15-XV şi Legea nr.17-XV din 17 februarie 2005. Pentru a onora responsabilitatea implementării acestor acte internaţionale, Guvernul Republicii Moldova, în ultimii 10 ani, în parteneriate sociale a obţinut rezultate semnificative. Acestea se datorează atenţiei acordate în elaborarea şi armonizarea legislaţiei naţionale la standardele internaţionale, consolidarea capacităţilor instituţionale în vederea identificării, prevenirii, combaterii fenomenului şi sancţionării traficanţilor, dezvoltării serviciilor pentru victime. În rînd cu rezultatele obţinute în acest sens, mai este mult de realizat pentru a fi clasaţi în Tier 1, clasament al Raportului anual al Departamentului de stat SUA. Acest raport indică statelor  progresele înregistrate, dar  mai mult atrage atenţia la problemele existente, facînd şi Recomandările de rigoare în vederea consolidării răspunsului Guvernelor pe acest domeniu.

      Moldova este clasată al 6-lea an consecutiv în Tier 2, dar recomandările pentru această perioadă sunt destul de riguroase: 

- urmărirea penală şi condamnarea traficanţilor cu fermitate prin pedepse adecvate;

- consolidarea eforturilor în condamnarea complicilor din cadrul autorităţilor publice;

- implementarea măsurilor anti-corupţie în sistemul justiţiei;

- exonerarea victimelor de la confruntarea cu persoanele acuzate de trafic până la pornirea urmăririi penale;

- protejarea ofiţerilor de urmărire penală şi procurorilor de influenţa externă şi corupţie internă ş.a.

      De asemenea, se recomandă statului să pună accentul pe identificarea proactivă a cazurilor de TFU, asistenţa eficientă pentru reintegrarea de lungă durată a victimelor.

      Actualmente, serviciile specializate, (până la un an), destinate victimelor şi potenţialelor victime ale TFU sunt prestate de către Centrul de asistenţă şi protecţie - CAP, amplasat în mun. Chişinău (în semestrul I al anului 2016 au fost asistate 54 de victime şi 266 potenţiale victime ale TFU), acesta fiind şi primul punct de contact pentru victimele repatriate, în caz de necesitate) şi de către 6 centre regionale  de asistenţă şi protecţie: mun. Bălţi (Centrul Sotis), Drochia - (Centrul maternal Ariadna), Hânceşti - (Centrul Maternal "Pro-Femina" Căuşeni), Căuşeni - (Centrul de asistenţă şi protecţie a victimelor şi potenţialelor victime ale TFU şi Centrul Maternal), Cahul - (Centrul Maternal "Încredere"). Centrele asigură un mediu protector şi sigur beneficiarilor şi au o capacitate totală de 146 locuri. Activitatea centrelor este asigurată din bugetul de stat.  

      Statisticile Procuraturii Generale arată că, în decursul primelor 6 luni ale acestui an, în republică au fost înregistrate 136 infracţiuni ce se referă la categoria respectivă faţă de 164 de infracţiuni în primul semestru 2015, dintre care:

  • trafic de fiinţe umane - 61 (6 luni 2015 - 82);
  • trafic de copii - 14 (19);
  • scoaterea ilegală a copiilor din ţară - 7 (4);
  • proxenetism - 43 (38);
  • organizarea migraţiei ilegale - 11 (21).

      Din cele 67 persoane în privinţa cărora au fost pronunţate sentinţe, în 55 cazuri persoanele au fost condamnate, 7 persoane au fost achitate, iar în privinţa a 5 persoane procesul penal a fost încetat. Din numărul total de 55 persoane fizice în privinţa cărora au fost pronunţate sentinţe de condamnare, pedeapsa închisorii a fost aplicată faţă de 27 persoane (preponderent pentru comiterea traficului de fiinţe umane), faţă de 21 persoane - închisoare cu suspendarea condiţionată a executării pedepsei (preponderent pentru proxenetism), iar amenda a fost aplicată ca pedeapsă pentru 7 persoane condamnate.

      Prin aportul zi de zi, adus de specialiştii comunităţii antitrafic, printr-un efort şi parteneriat consolidat, pot fi schimbate accentele în politica de prevenire şi combatere a TFU, pentru a diminua acest flagel. 

 

 

   

 

antitrafic, Combats trafficking in women and children, Campanie de conştientizare a fenomenului de trafic de persoane, antitrafic moldova, antitrafic gov md