Abonare noutăţi
    
Urmărește-ne pe
Prima   »  Presa   »  Ştiri şi Evenimente » Prezentarea raportului „Monitorizarea situaţiei în domeniul traficului de fiinţe umane - analiza stării şi dinamicii infracţionale pentru anul 2015”

Prezentarea raportului „Monitorizarea situaţiei în domeniul traficului de fiinţe umane - analiza stării şi dinamicii infracţionale pentru anul 2015”

  imprimare
24.10.2016   7156 Accesări  

      Astăzi 24 octombrie, Secretariatul permanent al CN CTFU în colaborare cu Centrul pentru combaterea traficului de persoane a organizat şedinţa de prezentare a raportului „Monitorizarea situaţiei în domeniul traficului de fiinţe umane - analiza stării şi dinamicii infracţionale pentru anul 2015".

      Evenimentul a întrunit reprezentanţi ai autorităţilor publice centrale, organizaţii nonguvernamentale, organizaţii internaţionale şi mass-media.

      Studiul analitic constituie o abordare comparativă a datelor despre infracţiunile de trafic de fiinţe umane (TFU) săvîrşite pe parcursul anului 2015, situaţia din domeniul TFU, formele de manifestare a fenomenului în Republica Moldova din perspectiva traficului transnaţional, traficului de copii şi traficului intern.

      Astfel, conform datelor prezentate, se reliefează faptul că TFU se realizează în scop de exploatare: sexuală, prin muncă,  prin cerşit, prelevării de organe, celule sau ţesuturi şi antrenării în activităţi criminale. Acestea au avut loc în zonele geografice clasice de destinaţie, asemenea: statele CSI, Orientul Apropiat, Uniunea Europeană şi în direcţii noi precum: Orientul Îndepărtat şi Africa.

      În anul 2015 au fost identificate 242 victime TFU(adulţi) şi 68 victime a traficului de copii. Cu referire la traficul extern în scopul exploatării prin muncă, domeniile de exploatare a victimelor au fost în principal agricultura, construcţiile şi menajul. Metodele de control la etapa de exploatare au rămas practic neschimbate, rezumîndu-se la tehnici precum: datoria financiară fictivă, retragerea actelor de identitate, violenţa sau ameninţarea cu aplicarea violenţei.

      În cadrul raportului au fost refelctate şi eventualele riscuri ale TFU, după cum urmează: consolidarea poziţiilor de destinaţie pentru toate tipurile de exploatare depistate în zona UE; ascensiunea tipurilor de exploatare relativ noi, cunoscute de către organele de drept; consolidarea poziţiilor destinaţiilor noi apărute, şi anume cele din Orientul Îndepărtat; numărul victimelor bărbaţi, care ar putea să-l depăşească pe cel al femeilor în perioada imediat următoare.

 

 

 

 

   

 

antitrafic, Combats trafficking in women and children, Campanie de conştientizare a fenomenului de trafic de persoane, antitrafic moldova, antitrafic gov md