Abonare noutăţi
    
Urmărește-ne pe
Prima   »  Presa   »  Ştiri şi Evenimente » Atelier național privind evaluarea Sistemului Național de Referire în Republica Moldova

Atelier național privind evaluarea Sistemului Național de Referire în Republica Moldova

  imprimare
28.06.2017   2158 Accesări  

În zilele de 27 și 28 iunie 2017, la Chișinău, a avut loc Atelierul național privind evaluarea Sistemului Național de Referire (SNR) în Republica Moldova - eveniment susținut de Centrul Internațional pentru Dezvoltarea Politicii Migraționale și organizat în parteneriat cu Ministerul Muncii, Protecției Sociale și Familiei, Secretariatul permanent al CN CTFU și Misiunea Organizației Internaționale pentru Migrație în Moldova.

Pentru participare în cadrul atelierului au fost invitați reprezentanții autorităților publice centrale, Centrului pentru combaterea traficului de persoane, Procuraturii Generale, direcțiilor de asistență socială și protecție a familiei - coordonatori ai Echipelor multidisciplinare teritoriale din toată țara, centrelor de asistență și protecție, societăţii civile, precum și experți independenți.

În cadrul întrunirii naționale, a fost prezentat și aprobat Raportul de evaluare a SNR pentru protecţia şi asistenţa victimelor şi potenţialelor victime ale TFU, perfectat de către expertul internațional, dna Liliana Sorrentino.

Raportul menționat reprezintă evaluarea mecanismelor de referire și coordonare orientate spre identificarea, protecția și asistența victimelor şi potenţialelor victime ale TFU, implementate în Moldova, din momentul lansării SNR (a. 2006) până în anul 2016. Conținutul acestuia, înglobează:

- analiza generală a situației privind TFU în Moldova, prevederile legale în acest domeniu, cadrul instituțional, coordonarea acestuia cu mecanismele de referire în vederea abordării problemei TFU;

- analiza componentelor specifice ale procesului de referire: identificarea, asistența, accesul la justiție, reîntoarcerea și repatrierea, acordarea perioadei de recuperare și reflecție, obținerea permisului de ședere, aplicarea mecanismelor transnaționale de referire;

- concluziile, recomandările privind consolidarea protecției persoanelor traficate (adulți, copii) și remedierea situației constatate în SNR.

Recomandările prezentate de către expertul independent au fost discutate în grupurile de lucru formate din specialiști cu competențe în domeniu, iar după exercițiul practic, grupurile și-au expus concluziile și acțiunile recomandate a fi întreprinse în acest domeniu.

 

 

 

 

   

 

antitrafic, Combats trafficking in women and children, Campanie de conştientizare a fenomenului de trafic de persoane, antitrafic moldova, antitrafic gov md