print
O nouă viziune privind reformarea Sistemului naţional de referire pentru protecția și asistența victimelor traficului de ființe umane a fost discutată în cadrul unui atelier de lucru
14.03.2019
351 Accesări

Astăzi, 14 martie, în cadrul unui atelier de lucru, conducătorii structurilor teritoriale de asistență și protecție a familiei și coordonatorii echipelor multidisciplinare teritoriale au discutat despre rezultatele acțiunilor realizate în domeniul combaterii traficului de ființe umane și perspectivele de dezvoltare în implementarea Sistemului naţional de referire (SNR).

La eveniment au participat reprezentanții Ministerului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, Organizației Internaționale pentru Migrație, coordonatori ai echipelor multidisciplinare, reprezentanţi ai societăţii civile.

„Umbrela SNR ne-a întrunit astăzi într-un eveniment important pentru sistemul de protecție socială, unde vom discuta, prin prisma rezultatelor obținute pe parcursul anilor în protecția și asistența victimelor traficului de ființe umane, o nouă provocare fiind asistența unei noi categorii de beneficiari precum victimele infracțiunilor și crearea unui sistem de reabilitare. Platforma ce a fost instituționalizată în anul 2008 și implementată până în prezent, reprezintă premiza noului sistem de reabilitare pentru victimele infracțiunilor, iar atelierul de astăzi ne va oferi răspunsurile necesare la provocările noului sistem SNR", a menționat, secretarul de stat al Ministerului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, Viorica Dumbrăveanu.

Șeful Misiunii Organizației Internaționale pentru Migrație în Republica Moldova, Lars Johan Lonnback, a trecut în revistă pașii realizați pe parcursul celor peste zece ani de colaborare și parteneriat în asigurarea protecției sociale a victimelor traficului de ființe umane.

„Apreciez activitatea celor 35 de echipe multidisciplinare teritoriale defășurată atât la nivel central, cât și la nivel local. Este momentul oportun de a evalua situația curentă și de a moderniza procesul de prevenire și combatere a traficului de ființe umane", a subliniat Lars Johan Lonnback.

În cadrul atelierului au fost prezentate activitățile desfășurate pe parcursul anului 2018 de către echipele multidisciplinare teritoriale din cadrul SNR și anume îmbunătățirea cadrului legislativ și a mecanismelor de implementare, consolidarea capacităților actorilor antitrafic la nivel sectoral și desfășurarea sesiunilor de instruire privind amenințările fenomenului traficului de ființe umane și ale fenomenelor conexe.

De asemenea, a fost prezentată o nouă viziune privind reformarea SNR în contextul dezvoltării mecanismului intersectorial de cooperare pentru asigurarea drepturilor victimelor infracțiunilor (traficului de ființe umane, violenței în familie, torturii, infracțiunilor privind viața sexuală), precum și reglementarea juridică a unui nou model de cooperare intersectorială.

La fel, urmează să fie integrat într-un singur sistem de politici publice, un nou complex de servicii sociale și plăți pentru victimele diferitor infracțiuni, beneficiari de asistență social și alte persoane afectate de încălcări ale drepturilor omului.

În urma celor discutate, participanții au elaborat recomandări pentru dezvoltarea cooperării interdepartamentale și intersectoriale la nivel local. Urmează să fie modificate și completate un șir de acte normative și instrumente metodologice și va fi elaborat conceptul de servicii integrate pentru victime, la fel vor fi revizuite procedurile de lucru existente, etc.

Amintim că, Sistemul Național de Referire pentru protecția și asistența victimelor și potențialelor victime ale traficului de ființe umane a fost lansat în anul 2006, este implementat de Guvernul Republicii Moldova și susținut de Organizația Internațională pentru Migrație.

Sursa: Ministerul Sănătății, Muncii și Protecţiei Sociale 

 

Copyright © 2020 CN CTFU Toate drepturile rezervate.