print
La Ialoveni a fost deschisă o casă comunitară pentru copii în sutuație de risc
31.10.2013
4950 Accesări

De acest serviciu vor beneficia copii separați temporar sau permanent  familie. Serviciul a fost deschis de autoritățile locale cu susținerea Fundației Lumos din Marea Britanie. Acest serviciu va găzdui maximum 10 copii, care vor avea posibilitatea să crească în condiții apropiate mediului familial. 

Prezentă la inaugurare, Ministrul Muncii, Protecției Sociale și Familiei doamna Valentina Buliga a menționat importanța serviciilor sociale de calitate pe care statul le dezvoltă la etapa actuală în contextul reformelor promovate. 
”Copii au dreptul la prezent,  la un mediu sigur și sănătos, pe care Guvernul Republicii Moldova dorește să l-il asigure”, a accentuat Valentina Buliga. După adoptarea Legii privind copii în situații de risc, Ministerul Muncii, Protecției Sociale și Familiei în comun cu Autoritățile Publice Locale și cu susținerea partenerilor sociali au început dezvoltarea unui spectru larg de serviciii sociale menite să protejeze copii de situația de dificultate, casele comunitare fiind unul din aceste servicii menite să sprijini copii aflați în situația de risc, a spus dna ministru. 

Dna ministru s-a documentat la fața locului privind condițiile de trai pentru beneficiari, condițiile de studii și repaus. Copiii vor putea sa fecventeze scoala din comunitate  alături de șemeni, să beneficieze de servicii medicale de calitate . Copiii aflați în plasament  vor fi ngijiți conform particularitățillr de vîrstă și necesitățile indivduale. Casa are spații comune pentru odihnă, joacă, lectură, pregătirea temelor, alimentație și fiecare copil are dormitor  separat.Copiii sunt îngrijiți de pedagoci sociali. Aici ei capătă deprinderi de viață, de autoservire, sunt antrenați în mici lucrări gospodărești. 
Noul serviciu Casă comunitară a fost creat în contextul reformării sistemului rezidențial de îngrijire a copilului. Serviciul este necesar pentru a oferi protecție copiilor dezinstituționalizați, care nu pot fi reintegrați în familia biologică sau extinsă.  Noul serviciu este finanțat de autoritățile publice locale și activează în baza regulamentului cadru de funcționare  aprobat de Guvern.

 

Informează serviciul de presă al Ministerului Muncii, Protecției Sociale și Familiei.

Copyright © 2024 CN CTFU Toate drepturile rezervate.