print
Lecție publică cu elevii școlii profesionale nr. 11 din municipiul Chișinău
11.05.2018
3346 Accesări

Vulnerabilitatea față de traficanții de ființe umane poartă multiple și complexe caractere.

Tinerii pot deveni victime ale traficului de ființe umane (TFU) sau infracțiunilor conexe (munca forțată, recurgerea la prostituţia practicată de un copil, proxenetismul, organizarea cerșetoriei,organizarea migrației ilegale, etc.), mai cu seamă atunci, când lipsa experienței intercalează cu încrederea exagerată în sine sau în persoane necunoscute, dorința de a depăși imediat multiplele provocări actuale sau de a-și asigura bunăstarea financiară.

Despre cum poate fi protejată o persoană de capcana traficanților, unde pot fi accesate serviciile specializate de suport sau sesizate cazurile s-a discutat în cadrul unei lecții publice desfășurate, ieri, 10 mai 2018, în școala profesională nr. 11 din municipiul Chișinău, la inițiativa Secretariatului permanent al CN CTFU.  La lecția publică au participat peste 30 de elevi cu necesități speciale, cadre didactice și pedagogi.

Pornind de la mesajul "Un om informat este un om protejat", șeful Centrului pentru combaterea traficului de persoane a comunicat tinerilor aspectele fenomenului TFU, riscurile la care pot fi expuse persoanele, măsurile de precauție, aducând și câteva cauze de TFU cu implicarea minorilor.

Reprezentanții Centrului național pentru protecția abuzului față de copii (CNPAC) au adus tinerilor un program bazat pe activități interactive cu genericul "Adolescența este mai frumoasă în siguranță". De asemenea, CNPAC a prezentat beneficiile Platformei on-line 12+.

Comunicarea cu adolescenții a fost facilitată de către interpretul de limbaj mimico-gestual, delegat la eveniment de către Filiala teritorială Chișinău a Asociației Surzilor din Republica Moldova.

Tactul, atenția și abilitățile specifice ale acestui specialist a oferit posibilitate, pe de o parte, ca mesajele formatorilor să fie transmise participanților, iar pe de altă parte, acestea să fie percepute de către public, în măsura în care cunoștințele acumulate să prevină situațiile de dificultate la care pot fi expuși tinerii.

Evenimentul a fost realizat cu suportul Misiunii OIM în Moldova.

 

 

Copyright © 2024 CN CTFU Toate drepturile rezervate.