print
Ședința Comitetului național pentru combaterea traficului de ființe umane
11.09.2019
3118 Accesări

Membrii Comitetului național pentru combaterea traficului de ființe umane (CN CTFU) s-au convocat ieri, 10 septembrie, în prima ședință din acest an. La eveniment au participat membrii CN CTFU, reprezentanți ai autorităților publice centrale și parteneri de dezvoltare.

Tendințele, progresele și provocările în domeniul traficului de ființe umane (TFU), pe segmentele investigare, urmărire penală, asistența și protecția victimelor TFU pentru I semestru al anului 2019 au fost puse în discuție de către reprezentanții Procuraturii Generale, ai Centrului pentru combaterea traficului de persoane, ai Ministerului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale și ai Direcției secretariate permanente din cadrul Cancelariei de Stat. 

În particular, unul dintre subiectele discutate s-a referit la vizita Grupului de experți privind lupta împotriva traficului de ființe umane (GRETA), în perioada 16-20 septembrie curent, în contextul organizării celei de-a treia misiuni de evaluare a Republicii Moldova în implementarea Convenției Consiliului Europei privind lupta împotriva traficului de ființe umane. Membrii CN CTFU și alte instituții publice vizate au reiterat implicarea în organizarea și desfășurarea ședințelor cu experții GRETA.

În contextul informațiilor relatate, instituțiile își propun consolidarea eforturilor și implementarea acțiunilor necesare în vederea soluționării unor probleme în domeniu, reiterate de către reprezentanții societății civile, în special Centrul Internațional „La Strada". Astfel, au fost agreate mai multe activități ce urmează a fi realizate în perioada imediat următoare: desfășurarea Campaniei naționale "Săptămâna de luptă împotriva traficului de ființe umane ", elaborarea unor rapoarte analitice conform indicatorilor calitativi pentru a reflecta tendințele și progresele în domeniu, negocierea tratatelor internaționale în domeniul angajării cetățenilor Republicii Moldova peste hotarele țării, precum și analiza implementării în practică a prevederilor tratatelor deja încheiate, consolidarea capacităților specialiștilor din domeniu, asigurarea accesului necondiționat a victimelor TFU la servicii medicale calitative, dezvoltarea unor programe de reintegrare pentru copii, crearea unui Centru de plasament pentru victime bărbați ai TFU, etc.

Provocările identificate în cadrul ședinței vor fi discutate suplimentar de către specialiștii în domeniu în cadrul grupurilor de lucru tematice. Progresele înregistrate în raport cu aceste provocări vor fi discutate în cadrul următoarei ședințe a CN CTFU. 

 

 

 

 

 

Copyright © 2024 CN CTFU Toate drepturile rezervate.