print
Un nou proiect în domeniul combaterii traficului de ființe umane, finanțat de Departamentul de Stat al SUA și implementat de OIM Moldova a fost lansat oficial la 29 ianuarie 2021
23.02.2021
2518 Accesări
Proiectul de un an și jumătate “Contribuția la un răspuns consolidat al organelor de drept și de elaborare a politicilor la traficul de persoane în Republica Moldova” va fi implementat de Organizația Internațională pentru Migrație în Moldova cu sprijinul Departamentului de Stat al SUA, Biroul Internațional de combatere a drogurilor și aplicare a legii (INL) și în parteneriat cu Guvernul Republicii Moldova.
Principalele activități ale proiectului vizează consolidarea structurilor de aplicare a legii care lucrează în domeniul combaterii traficului, cum ar fi Centrul pentru Combaterea Traficului de Persoane al Ministerului Afacerilor Interne, Procuratura Generală și dezvoltarea noului Mecanism Național de Referire pentru Asistența și Protecția Victimelor (MNRV).
Evenimentul de lansare a reunit astăzi toți partenerii de proiect și înalți oaspeții precum E.S. Dl Dereck J. Hogan, Ambasadorul Statelor Unite în Republica Moldova, Dl Alexandr Stoianoglo, Procurorul General al Republicii Moldova, Dl Ianus Erhan, Secretarul General al Ministerului Afacerilor Interne, Dl Gheorghe Leucă , secretarul de stat al MAE, doamna Lilia Pascal, șefa direcție din cadrul Ministerului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale și șeful misiunii OIM Moldova, domnul Lars Johan Lonnback.
Dl Stoianglo, Procurorul General al Republicii Moldova a menționat că „Prin lansarea proiectului continuă parteneriatul de lungă durată stabilit între Procuratura Republicii Moldova și alți actori anti-trafic cu Misiunea OIM și Ambasada SUA în Republica Moldova”.
Excelența sa Domnul Ambasador al S.U.A a remarcat în discursul său că manifestă “îngrijorare cu privire la numărul scăzut de victime identificate pe parcursul anului trecut și îndeamnă Guvernul să pună la dispoziție resurse și personal cu experiență care sunt necesare pentru a combate eficient traficul de ființe umane, inclusiv traficul intern și in mediul online”.
Domnul Lönnback a subliniat în discursul său că „Ne-am adunat cu toții astăzi pentru o cauză bună - să manifestăm încă o dată angajamentul nostru puternic și sincer de a lupta împotriva acestui fenomen” și că „Trebuie să luptăm cu sclavia modernă cu un front comun și acest proiect ne va ajuta din nou să ne consolidăm eforturile mai mult și să acționăm împreună și ferm”.
☑Pe parcursul a 18 luni de implementare a proiectului, OIM își propune formarea a aproximativ 200 de reprezentanți ai structurilor de aplicare a legii (ofițeri de poliție, procurori și judecători), realizarea unei evaluări independente a 50 de dosare, actualizarea Ghidului de investigare a infracțiunii de trafic de ființe umane, dezvoltarea analizei capacitățile CCTP și să asiste la dezvoltarea a cel puțin 2 documente normative legate de Mecanismul Național de Referire.
☑Beneficiarii și partenerii proiectului sunt: Ministerul Afacerilor Interne al Republicii Moldova, și anume Centrul pentru Combaterea Traficului de Persoane, Procuratura Generală; judecători și Institutul Național al Justiție; Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale .
☑Bugetul total al proiectului este de 240 000 de dolari SUA.
Copyright © 2024 CN CTFU Toate drepturile rezervate.