print
Lansarea Campaniei naţionale „Săptămâna de luptă împotriva traficului de ființe umane”
16.10.2017
4541 Accesări

Desemnarea datei de 18 octombrie, „Ziua Europeană de luptă împotriva traficului de fiinţe umane" (TFU), reprezintă un pas important întreprins de către Comisia Europeană în anul 2007, urmărindu-se creşterea gradului de conştientizare a societăţii asupra complexităţii acestui fenomen.

În Republica Moldova, această dată este consemnată, începând cu anul 2012. În perioada 16-22 octombrie curent, al VI-lea an consecutiv se va desfășura Campania naţională „Săptămâna de luptă împotriva TFU", scopul căreia este prevenirea şi combaterea TFU, sensibilizarea şi informarea societăţii despre riscurile şi consecinţele acestui fenomen, informarea despre realizările înregistrate, impedimentele în implementarea politicilor antitrafic, etc.

Desfăşurarea activităților vor fi coordonate de către Secretariatul permanent și vor fi realizate pe întreg teritoriul ţării, în colaborare cu autoritățile publice centrale, partenerii de dezvoltare, la nivel local prin intermediul Comisiilor teritoriale pentru combaterea TFU. Matricea activităţilor Campaniei poate fi accesată la link-ul: http://antitrafic.gov.md/libview.php?l=ro&idc=101&id=962&t=/Transparenta/Campania-nationala-Saptamana-de-lupta-impotriva-traficului-de-fiinte-umane-2017.

Acţiunile preconizate presupun: mese rotunde pentru specialiștii cu competențe în domeniu, ateliere de lucru cu membrii echipelor multidisciplinare teritoriale, prezentarea raportului asupra analizei gradului de implementare a Sistemului național de referire (SNR) în perioada ultimilor 10 ani, precum și seminare tematice cu accent pe prevenirea fenomenului TFU și riscurile migrației ilegale.

De asemenea, vor fi organizate expoziţii de artă, lecții publice cu elevii și tinerii în cadrul filialelor Bibliotecii municipale "B.P. Hasdeu" și bibliotecilor  comunitare, diverse activități tematice în instituțiile de învățământ (ore de dirigenție, dezbateri, ore educative, dispute, sesiuni de informare, concursuri de eseuri și desene), vor fi difuzate spoturi video, bazate pe mărturiile victimelor TFU, altor forme de violenţă şi exploatare, etc. Pe parcursul săptămânii vor fi distribuite materiale informative, inclusiv la punctele de trecere a Frontierei de Stat.

La Chișinău, Ziua Europeană de luptă împotriva TFU, va fi marcată prin  lansarea Campaniei de informare "Invizibili printre noi" în data de 18 octombrie. În cadrul acesteia, timp de o săptămână, în perimetrul Arcului de Triumf, vor fi expuse 10 figurine, pe care sunt inscripționate istorii reale, trăite de victimele TFU. La eveniment sunt invitați reprezentanții instituțiilor publice, partenerii de dezvoltare, misiunile diplomatice, organizațiile neguvernamentale, societatea civilă, mass-media.  

 

 

Copyright © 2024 CN CTFU Toate drepturile rezervate.