Abonare noutăţi
    
Urmărește-ne pe
Prima   Â»  Presa   Â»  Åžtiri ÅŸi Evenimente » Exploatarea prin muncă – cea mai frecventă formă de exploatare a victimelor traficului de fiinÈ›e umane

Exploatarea prin muncă – cea mai frecventă formă de exploatare a victimelor traficului de ființe umane

  imprimare
18.10.2023   861 Accesări  

Alexei È™i Olga (nume schimbate) sunt cetățeni ai Ucrainei È™i au venit în Moldova de la începutul războiului, din luna februarie 2022. Nu au acte, le-au pierdut în timp ce È™i-au părăsit baÈ™tina. În Republica Moldova au fost adăpostiÈ›i în nordul țării unde lucrau cu ziua în localitățile din împrejurimi. Într-una din zile a venit o persoană, care a spus că este proprietar de stână de capre È™i i-a propus de lucru Olgăi. Trei zile Alexei nu a È™tiut nimic de ea È™i a decis să o caute. A mers la stână, însă proprietarul l-a alungat. Cineva l-a îndemnat să sune la Linia fierbinte pentru migraÈ›ie sigură È™i anti-trafic 0 800 77777. Cazul a fost deferit pentru investigaÈ›ie Centrului pentru Combaterea Traficului de Persoane.

Traficul de fiinÈ›e umane este un fenomen complex, abordat din perspectiva criminalității organizate transnaÈ›ionale, dar È™i o încălcare gravă a drepturilor omului, care în continuare afectează statele din întreaga lume, inclusiv Republica Moldova. Republica Moldova rămâne a fi o È›ară de origine, iar forma predominantă de exploatare a victimelor traficului de fiinÈ›e umane o constituie exploatare prin muncă.

Potrivit datelor Procuraturii pentru Combaterea Criminalității Organizate È™i Cauze Speciale (PCCOCS), în primelor 6 luni ale anului 2023, în Moldova, în cadrul cauzelor penale instrumentate, au fost identificate 143 de victime ale traficului de fiinÈ›e umane, inclusiv 129 persoane adulte È™i 14 copii, comparativ cu 87 victime identificate în perioada similară a anului 2022. Dintre acestia, 72 persoane au fost traficate în scopul exploatării prin muncă.

Odată cu instabilitatea regională de securitate, traficul de persoane ÅŸi copii a căpătat noi forme È™i tendinÈ›e. Războiul creează multe vulnerabilități È™i aceasta impune o nouă abordare din partea autorităților È™i partenerilor în prevenirea È™i combaterea traficului de persoane.

Astfel, la 26 septembrie curent, Guvernul a aprobat noul Program pentru prevenirea È™i combaterea traficului de fiinÈ›e umane pentru anii 2024-2028. Scopul acestuia este asigurarea continuității politicii naÈ›ionale în domeniul traficului de fiinÈ›e umane È™i implementarea ultimelor recomandări ale comitetelor internaÈ›ionale. Programul derivă din prevederile documentelor de drept internaÈ›ional în domeniul antitrafic, la care a aderat Republica Moldova.

Din anul 2001, în Republica Moldova activează Linia fierbinte pentru migraÈ›ie sigură È™i anti-trafic 0 800 77777, gestionată de Centrul InternaÈ›ional „La Strada”, care poate fi apelată gratuit È™i confidenÈ›ial, zilnic între orele 8.00 È™i 20.00. În perioada ianuarie-septembrie 2023, Linia fierbinte a înregistrat 22176 de apeluri. Dintre acestia 26 se referă la prezumate cazuri de trafic de persoane, inclusiv 18 prezumate cazuri sunt cu implicarea cetățenilor Republicii Moldova, iar 8 prezumate cazuri cu implicarea persoanelor strămutate din Ucraina.

Data de 18 octombrie a fost desemnată în anul 2007, de către Comisia Europeană, drept Ziua Europeană pentru combaterea traficului de fiinÈ›e umane. Scopul acestei zile este de a creÈ™te gradul de conÈ™tientizare cu privire la traficul de fiinÈ›e umane È™i a schimbului de informaÈ›ii, cunoÈ™tinÈ›e È™i bune practici între diferiÈ›ii actori care lucrează în acest domeniu.O Campanie naÈ›ională de informare privind combaterea fenomenului traficului de persoane se desfășoară în perioada iulie -noiembrie curent, cu susÈ›inerea OrganizaÈ›iei InternaÈ›ionale pentru MigraÈ›ie, Misiunea în Republica Moldova în parteneriat cu Centrul internaÈ›ional La Strada în cadrul proiectului “Consolidarea eforturilor naÈ›ionale de prevenire a traficului de persoane È™i reabilitare a victimelor traficului în Republica Moldova ”, finanÈ›at de Departamentul de Stat al SUA.

De asemenea, Cancelaria de Stat a iniÈ›iat Campania naÈ›ională „Săptămâna de luptă împotriva traficului de fiinÈ›e umane”, în perioada 18-25 octombrie curent, care se va realiza la nivel naÈ›ional al 12-lea an consecutiv. În Campanie sunt implicate autoritățile publice centrale È™i locale, partenerii de dezvoltare È™i societatea civilă.

 

   

 

antitrafic, Combats trafficking in women and children, Campanie de conştientizare a fenomenului de trafic de persoane, antitrafic moldova, antitrafic gov md